Mere za sprečavanja širenja afričke kuge divljih svinja na zaraženom području Pirota i Dimitrovgrada 1Sa sastanka u Pirotskom okrugu Foto: Z. Panić

Na teritoriji Pirotskog okruga u selima koja se nalaze u područjima zaraženim afričkom kugom divljih svinja, Pirota i Dimitrovgrada u toku je sprovođenje mera Uprave za veterinu Niš u cilju sprečavanja širenja bolesti kod domaćih svinja.

Poslednjih dana meštani sela Krupac su protestovali, jer se eutanazirane životinje ukopavaju u njihovom ataru. Tim povodom u Pirotskom okrugu danas je održan sastanak predstavnika Reginalnog kriznog centra za suzbijanje afričke kuge svinja iz Niša i predsednika mesnih zajednica u kojima se mere Uprave za veterinu sprovode.

Nacionalne mere propisane rešenjem Uprave za veterinu u cilju sprečavanja širenja afričke kuge divljih svinja na zaraženom području Pirota i Dimitrovgrada moraju da budu sprovedene kako se virus ne bi širio na domaće svinje, rekao je Miroslav Marjanović, rukovodilac Reginalnog kriznog centra za suzbijanje afričke kuge svinja iz Niša, na sastanku sa predsednicima mesnih zajednica sela u kojima se ove mere sprovode.

– Pravi pojas gde neće biti svinje. Visoki rizik se umanjuje i neće biti svinja u ovim selima koja su u zaraženom području Pirota i Dimitrovgrada. Te mere se moraju sprovestio do kraja i to je nacionalni interes da ne bi došlo do daljeg širenja bolesti – kaže Marjanović.

Mere za sprečavanja širenja afričke kuge divljih svinja na zaraženom području Pirota i Dimitrovgrada 2
Miroslav Marjanović Foto: Z. Panić

S druge strane, meštani ovih sela kažu da nisu na pravi način i blagovremeno informisani o načinu prevencije bolesti i ne odustaju od svog zahteva da se ukopane životinje u ataru sela Krupac eshumiraju.

-Naši zahtevi su ostali isti. Da se zakopane svinje eshumiraju i zakopaju negde drugde. Strepimo da će izvorište Klok biti zagađeno. Tražićemo pomoć nadležnih organa. Bojimo se da zakopane svinje ne iskopaju šakali kojih ima dosta u našem ataru – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Krupca Saša Zlatković.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Izvora Ljubiša Ćirić kaže da je sitacija u Berilovcu i Izvoru bila vrlo mučna i neugodna.

– Meštani nisu bili obavešteni. Mnogi u selu žive od čuvanja stoke.Tražimo da se meštanima objane ove predvidjene državne mere – kaže Ćirić

Prema rečima Marjanovića, ova mera depopulacije svinja je neohodna kako se bolest ne bi širila.

– Postoje svinje koje ne mogu da se kolju, krmače, priplodni nerasti i mali nedorasli prasići. One se uklanjaju eutanazijom i to je prinudjena mera. Za sve svinje koje se voze na klanje i ne eutanniziraju radi se procena štete po tržišnom cenovniku. Zabrana uzgoja svinja u ovim selima na snazi je godinu dana. Postoji mogućnost da ona traje kraće ukoliko se ovim merama napravi pojas zaštite u cilju sprečavanja širenja bolesti. Bolest za sada nije registrovana kod domaćih već isključivo kod divljih svinja u lovinim područjima Ponišavlje i Vidlič. Apelujemo na građane da sarađuju, jer nema leka za ovu bolest. Svinje brzo uginu i nema naknade štete. I preko medija nastojimo da građanima objasnimo da ove mere moraju da se sprovedu, kaže Marjanović.

Nacionalne mere sprovode se u saradnji sa lokalnom samoupravom i Veterinarskom klinikom koja obavlja nadzor na terenu. Lokaciju za ukopavanja životinja odrđuje lokalna sampuprava, dok Uprava za veterinu sprovodi stručne mere. Marjanović kaže da po propisima nema eshumacije zakopanih svinja. One se zatrpavaju i ne mogu da se otkopaju i obavlja se dezinfekcija terena. Napominje da imaju odličnu saradnju sa lovačkim udruženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari