Merima Isaković: Dajmo javnosti šansu da se probudi 1Merima Isaković Foto: Privatna arhiva

Kao i Milena Radulović, Danijela Štajnfeld i druge žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja koje su javno progovorile o svojim zastrašujućim iskustvima, i Merima Isaković je od dela javnosti „dočekana na nož“.

U svojoj ispovesti, ona je govorila o seksualnom zlostavljanju koje je pre 43 godine doživela od kolege Branislava Lečića a u brojnim komentarima na društvenim mrežama ponovo se postavlja pitanje „šta je čekala do sada“ do komentara da je „željna slave“, „izmislila da bi napakostila Lečiću“ uz brojne uvrede, za danas uglednu kliničku psihološkinju koja živi i radi u Australiji.

– Ne krivite javnost … ne još. Hajde da javnosti damo šansu da se probudi i spozna istinu iskrenosti – poručuje za Danas Merima Isaković. Ona dodaje da nerazumni pojedinci nisu ‘glas javnosti’.

– Ja sam davno prebrodila i zatvorila preživljenu traumu i sećanje da me je samo Božijom voljom moj instinkt spasio. Oprostila sam verujući u iskrenost Lečićevog pokajanja i obećanja datog tada, pre 43 godine, da to nikada više neće nikome pokušati ni uraditi… Oprostila sam ali nisam zaboravila, ostavši u nadi da se to nikada i prema nikome stvarno neće ponoviti – kaže Isaković koja je u svojoj ispovesti govorila o seksualnom nasilju koje je kao osamnaestogodišnja devojka doživela od svog četiri godine starijeg kolege Branislava Lečića.

Nekadašnja veoma popularna mlada glumica bivše Jugoslavije, ističe da joj je jedini motiv da progovori o nasilju koje je preživela to što je pročitala da se isto dogodilo i Danijeli Štajnfeld, i da ohrabri i druge žrtve, ukoliko ih ima, da se oglase i podrže mladu glumicu.

– Jedno zlo je izazov i bol jedne osobe, ali ako se ne zaustavi, ponavljano zlo postaje nesreća naroda. I ljudskog roda. Dužnost svakog humanog bića je da se dalje zlo spreči – napominje Isaković.

Međutim, kada se pogledaju komentari ispod tekstova ili na društvenim mrežama, postavlja se pitanje koliko smo kao društvo uopšte sposobni da ohrabrimo, osnažimo i podržimo žrtve seksualnog nasilja, kada je ono što nakon ispovesti doživljavaju od dela javnosti podjednako strašno i bolno. Zlobni i uvredljivi komentari, ostrašćenost, osude, zahtevi „da se ide na poligraf“, prekori „šta je dosad čekala“… sigurno neće osnažiti ni jednu žrtvu da prijavi zlostavljača i progovori o svom traumatičnom iskustvu.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović kaže da je za nju poražavajuće da su žene čak i glasnije u osudama žrtvi, „što samo pokazuje koliko smo kao društvo prihvatili i utonuli u zatvorenički, zatvorski mentalitet“.

– Nažalost, mi živimo u društvu koje nasilje neguje kao modus operandi, i bojim se da čitave generacije stasavaju u okruženju koje je ekstremno nasilno, a da mnogi od tih mladih ljudi i ne znaju da postoje drugačiji načini. Sve ono što nam se dešavalo poslednjih 30 godina je naše društvo dodatno retradicionalizovano, žena je vraćena na nivo robe i/ili bića čiji dometi počinju i završavaju sa rađanjem. U takvom okruženju je sasvim izvesno da će mnoge žene koje su prošle kroz nasilje radije ćutati nego proći kroz socijalno nasilje koje vidimo na sve strane – ističe Ćorović za Danas. Ona dodaje da nažalost nema brzih i lakih rešenja, ali da naše društvo mora korenito da se promeni, „a za to trebaju kvalitetni ljudski resursi i vreme“.

Merima Isaković je u izjavi za naš list rekla da je spremna da svedoči u korist Štajnfeld ukoliko dobije poziv jer „veruje da je reći istinu fundamentalna obaveza svake savesne osobe“.

– Ne mogu direktno svedočiti o događaju nasilja nad Danijelom jer mu nisam direktno prisustvovala, ali mogu svedočiti o ličnosti Branislava Lečića i svom dramatičnom iskustvu vezanom za njega. Nadam se da će se druge žrtve osmeliti da se oglase, ako ih ima – poručila je Isaković.

Advokat Danijele Štajnfeld Božo Prelević kaže za Danas da tužilaštvo, ili on kao branilac, mogu da pozovu Merimu kao svedoka, ali da o tome odlučuje sud. Ona može svedočiti o matrici ponašanja Branislava Lečića, ali tužilaštvo protiv glumca ne može da pokrene postupak zbog silovanja Isaković jer je nastupila zakonska zastarelost. Nakon ispovesti glumice o onome što je preživela i optužbi na račun Lečića, glumac je ostao nedostupan za medije i javnost a njegov PR tim je saopštio „da se ne oseća dobro“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.