Meša negativne vesti i neutralno izveštavanje: Premijerka ponovo brojala loše tekstove po Vučića, dok se "predsednik bori za KiM" 1foto FoNet Milica Vučković

Dok je juče predsednik Srbije na sastancima u Briselu raspravljao o budućnosti KiM, premijerka Ana Brnabić bavila se takođe odlučujućim pitanjima za opstanak srpske države: naime, ona je brojala koliko je, po predsednika „negativnih“ tekstova izašlo na portalima medija Junajted grupe.

Ana Brnabić je na svom Tviter nalogu napisala da su „tajkunski mediji“ na svojim portalima objavili tokom prekjučerašnjeg dana 39 negativnih tekstova o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Juče, 14.09, tajkunski portali objavili su 39 negativnih tekstova o Vučiću. 39! Zajedno u glas: Danas, Direktno, N1, Nova – bez njihovih novina i TV, baš na dan kada je predsednik u Briselu, na najtežim razgovorima o KiM“, napisala je premijerka, i to ocenila kao „Besprizorno“, uz pitanje „Kako ovo uopšte neko može da izdrži“.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova S Mihailo Jovićević prokomentarisao je za Danas da „premijerka ne zna šta je normalno izveštavanje o jednom političkom događaju, pogotovo tog nivoa“.

– Jer se premijerka u tim svojim ocenama, nažalost, orijentiše na osnovu medija koji su u vlasništvu vladajućih porodica, ne mogu više da kažem ni da su bliski vlasti, sada i njihova vlasnička struktura poremećena, na taj način da su maltene deo vladajuće elite i vladajućeg režima. Ako je ona upoređivala način na koji su oni izveštavali o tome, onda je logično da je ona u našim vestima videla 39 negativnih vesti, a da nije videla da je to normalan način izveštavanja u kom se ne ignoriše ni jedan od tri pregovaračke strane u tom procesu, kaže Jovićević. On napominje, da ako je ona pratila način na koji su to radili prorežimski mediji, onda nije čudo da je došla do tog zaključka.

– Na kraju krajeva, i taj njen Tvit je deo propagandnog rata koji ona vodi sa medijima u vlasništvu Junajted medije, tako da to mene uopšte ne iznenađuje, ali bojim se da joj je percepcija pomerena zbog rada njima bliskih medija, a ne naših, kazao je Jovićević.

Igor Božić, programski direktor N1 Srbija, ispričao je da ga je upravo taj premijerkin tvit ponukao da uđe u dnevni pres kliping i proveri sa koliko se to negativnih komentara i tekstova bore profesionalni mediji.

– Primetio sam najmanje 20 negativnih tekstova o N1 koje su pisali raznorazni mediji samo juče, na gostovanja u našem programu, zlonamerne spinove koji se plasiraju putem sijaset državnih tabloida i prodržavnih televizija, tako da je to neka vrsta pohvale za nas. Uputio bih premijerki pitanje da li se nekad zamisli kako je medijima koji rade pod udarom režima i koji takođe imaju isto toliko negativnih komentara kao i predsednik. I to, sa druge strane, na naše tekstove koji su kritički i analitički, a ne na pamflete koje možemo da viđamo u prodržavnim medijima, napominje Božić.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik portala Danas.rs i lista Danas, kaže da premijerkino prebrojavanje negativnih tekstova o Vučiću liči na ono – kako možete da me pitate za krađu paklice cigareta dok gori Hilandar – što je odavno izgovorio jedan bivši funkcioner DSS-a.

– Da li o Vučiću ne sme negativno da se piše dok je u Briselu? Ako ne sme, nek zvanično uvedu zabranu, mada mi se čini da bi oni zakonski zabranili da se o Vučiću negativno piše i kad nije u Briselu, kaže Petrović, dodajući da zaludan pop i jariće krsti, a zaludna premijerka broji negativne tekstove o Vučiću po slobodnim medijima.

Novi klevetnički video uradak

Sa druge strane, premijerka sigurno neće komentarisati, a nadležni organi neće raditi svoj posao i saznati ko je autor videa koji se od jutros vrti društvenim mrežama, a u kom se kleveću isti mediji, da rade za „šiptarski interes“. U videu nepoznatog autora i nepoznate produkcije, u prvoj sceni su fotografije Dragana Šolaka i premijera Kosova Aljbina Kurtija, uz natpis: „Kako su mediji Dragana Šolaka izveštavali o sastanku u Briselu“. Dalje se ređaju naslovi tekstova objavljivanih na portalima Nove s, N1 i Danasa, u kojima se izveštava o sastanku u Briselu. Video se, nakon minut i par sekundi, završava pitanjem „Da li su ovo srpski mediji ili šiptarski mediji na srpskom jeziku?“

Zarić: Razume da ništa ne razume

„Kada bi Ana Brnabić razumela i znala da radi svoj posao, verovatno bi njen šef bio zadovoljan, komentariše Milan Zarić, v.d. glavnog urednika portala Direktno. „Ovako je ostavljamo da čita slobodne i nezavisne medije, mada ona ionako u njima razume da ništa ne razume. A toplo joj savetujemo da se bavi režimskim medijima koje upravo drže tajkuni i SNS“, jasan je Zarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari