"Šefe, jel valja?": Uključila Brnabić vređalicu, i to onu zvaničnu, premijersku 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Da Ana Brnabić nije premijerka i da njen autorski tekst “Nije kriv Savo što ne zna” nije objavljen na sajtu Vlade Srbije, u vesti da vređa opozicionare ne bi bilo ništa preterano zanimljivo. Davno je u bit srpske politike utkana uvreda kao navodno vrlo legitiman vid borbe.

Brnabić je tu u ulozi naprednjačkog đaka koji se objavljivanjem ovog teksta zapravo dokazuje “onom kojem je najteže” – šefu Vučiću.

Šef je neće prekoriti zbog toga što je zvanični sajt institucije koja je nosilac izvršne vlasti iskoristili za obračunavanje s političkim neistomišljenicima i lobiranje za iskopavanje litijuma.

Naprednjački sistem (jedne) vrednosti dozvoljava sve, dok se ne izražava sumnja u nepogrešivost “njega Jednoga” – Brnabić može samo da očekuje pohvalu u vidu smajlića u dnevniku koji Vučić verovatno čuva u nekoj od fioka Andrićevog venca. Ta fioka mora da mu je stalno pri ruci, a dnevnik na terenu da sa sobom nosi neko od njegovih saradnika, jer evidenciju mora često da vodi.

Sve je sporno u onome što je Vlada Srbije objavila na svom sajtu. A možda pre svega to što u ovoj instituciji nema neko ko će da kaže premijerki “Ne, ne može takav tekst da se objavljuje, za to postoji sajt stranke, Tviter, mora da se zna neki red”.

Raspisala se Brnabić, uključila je vređalicu, pa je rekla kako građanin države u kojoj je predsednica Vlade, Savo Manojlović, ništa ne zna, kako je jedan narodni poslanik, kojem se obraćala nadimkom Ćuta, konj na kojeg se se “žaba Savo” ugleda.

Građane drugih zemalja – “strance” je optužila da plaćaju ekološke projekte u Srbiji kako bi direktno usporili razvoj naše zemlje.

Patkama naziva stranku Zeleno-levi front, doskora pokret Ne davimo Beograd, koju su takođe građani njene zemlje izglasali da bude parlamentarna.

"Šefe, jel valja?": Uključila Brnabić vređalicu, i to onu zvaničnu, premijersku 2
foto: Radenko Topalović/Danas

Nisam siguran da li je Brnabić dobila prelaznu za svoj tok misli. Vređa Ana, ali prvoloptaški. Sigurno bi prošla bolje da se pre publikovanja svog ostvarenja posavetovala sa vlasnikom režimskog Pinka da joj tekst malo oplemeni zapadnim vrednostima ili kuma mu Vulina, kojem očito još nisu dali šifru za mejl Bezbednosno informativne agnecije pa ne može da šalje uvredljiva saopštenja, kao što je to činio dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Da li je Brnabić dokazala da je dostojna tog naprednjačkog smajlića u dnevniku, dakle, ne znam, ali ovakvim postupcima jasno pokazuje da je mesta premijerke nedostojna.

Ne bih se složio sa prozvanim poslanikom Jovanovićem Ćutom koji je u odgovoru na uvrede rekao da je vlasti čiji je Brnabić deo, mesto u rijalitijima zatvorskih jedinica Sremska Mitrovica, Zabela ili Padinska skela. Ako dođe do toga da nakon smene režima Aleksandra Vučića, premijerka i ostali prvoborci završe pred pravosudnim organima i dokaže se da su zakone kršili – ne mislim da bi njihove zatvorske dane trebalo uživo prenositi.

Neka građani bar tad odmore dušu od njihovih stalnih vanrednih redovnih i drugih obraćanja.

Stavovi autora u rubrici Crvena tačka ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari