Skupštinski "dežurni magarac": Da li je Martinović zaista delovao samostalno i bez agende kad je vređao osobe bez dece? 1foto A.K./ATAImages

„Hoćete da sad nabrajamo ko od vas niti je u braku, niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, hrani mače, zlatnu ribicu i tako dalje“, poručio je sa skupštinske govornice minstar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović opoziconim poslanicima.

Čovek koji je sam sebe javno nazvao magarcem jer je praktično ostao poslednji radikal koji je shvatio da je vreme lažnog vojvode prošlost, a lažnog evropejca budućnost Srbije – ovaj put je prešao sve granice pristojnosti u želji da namagarči opoziciju. Međutim, ostaje pitanje da li je zaista delovao mimo zadatih ovlašćenja kada je „nedostatak dece“ upotrebio kao argument.

Opšte je poznato da magarac, pardon Martinović, priča ono što gazda želi da čuje. Tako je svojevremeno kao član SRS nazivao Aleksandra Vučića „najvećim izdajnikom“, a Srpsku naprednu stranku „mafijaškom organizacijom“. Potom je po prijemu u SNS, kao u filmu „Mandžurijski kandidat“, resetovan na naprednjačka podešavanja, pa je Vučić postao „najpošteniji političar koga je Srbija ikada imala“.

Ministarsko mesto je zaslužio time što je u Skupštini mahao fotografijama Gojka Đilasa (brata lidera Stranke slobode i pravde); ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja nazivao „bolesnicima“; pravio kontraštrajk glađu kada je Boško Obradović gladovao ispred Skupštine; za afere Krušik i Jovanjica tvrdio da su nameštene; čitao ocene iz Indeksa Aleksandra Vučića, ali i iz svedočanstava opozicionih političara; nazivao opoziciju i njene glasače „fašistima“, „nekrofilima“, „izdajnicima“…

Sve u svemu, kao svaki poslušni naprednjak uvek je delovao u okviru unapred zadate teme, samo je možda svojim intelektom (maštom) pojačavao određene epitete ne bi li to gazdinim ušima više prijalo.

Zato je teško poverovati da je argument „dece“ potegao tek tako sam od sebe. Pre će biti da je u pitanju takođe ranije zadata agenda, samo je možda promašio vreme i mesto upotrebe. Cilj je verovatno trebalo da bude da dobra baka iz Surdulice, koja gleda samo nacionalne frekvencije, uzvikne pored televizora: „E neka im je rekao. Eno, ona moja komšniica Milica šeta dva kučeta umesto da rodi dvoje dece, pa njih da šeta“.

Skupštinski "dežurni magarac": Da li je Martinović zaista delovao samostalno i bez agende kad je vređao osobe bez dece? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Podilaženje najprizemnijim porivima što širih narodnih masa, od onih koji se gade LGBT populacije ili migranata, do evo sada onih koji misle da su ljudi bez dece manje vredni, nije nova taktika. Samo je pitanje gde je granica. Opozicija je u Skupštini (konačno) povukla crvenu liniju i naterala Martinovića da napusti salu. Možda je sada red i na narodu da uradi isto.

Autor je urednik u Danasu

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari