Bilo bi dobro da u Srbiji shvate da je Slobodan Milošević bio taj koji je Hrvatskoj nametnuo rat. Spoznaja o tome gde je rat planiran i odakle je vođen dovela bi do katarze. Milošević to nije mogao sam učiniti, a oni koji su birali njega i njegovu ratnu opciju moraju znati i da odgovaraju za posledice, izjavio je juče hrvatski predsednik Stjepan Mesić prilikom obeležavanja godišnjice vojne akcije Oluja u Kninu.

Bilo bi dobro da u Srbiji shvate da je Slobodan Milošević bio taj koji je Hrvatskoj nametnuo rat. Spoznaja o tome gde je rat planiran i odakle je vođen dovela bi do katarze. Milošević to nije mogao sam učiniti, a oni koji su birali njega i njegovu ratnu opciju moraju znati i da odgovaraju za posledice, izjavio je juče hrvatski predsednik Stjepan Mesić prilikom obeležavanja godišnjice vojne akcije Oluja u Kninu. On je dodao da Hrvatska procesuira one koji su u Hrvatskoj, kako je rekao, „učinili nedozvoljene radnje“. „Ali, Srbija mora znati jasno reći, zbog sebe i svojih građana, odakle je počela agresija i ko je nametao veliku Srbiju na račun Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, zaključio je Mesić. Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je 5. august „dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku istoriju jer su toga dana hrvatski narod, hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman odbranili Hrvatsku i oslobodili okupirani hrvatski teritorij i time rešili svoje probleme“, a svet, kako je dodao, voli one koji sami znaju rešavati svoje probleme. Sanader je naglasio da „u Beogradu još nisu shvatili da su oni izvršili agresiju, a dok to ne naprave i dok se ne suoče s prošlošću, neće biti dobro“. Odgovarajući na nedavnu izjavu poslanika srpske manjine u Saboru Milorada Pupovca da bi Hrvatska trebalo da se zapita šta slavi kad slavi „Oluju“, Sanader je poručio da „Hrvatska na današnji dan slavi pobedu“ i da Pupovac, bez obzira na to što je koalicioni partner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) „ne može promeniti istoriju“. „Nakon ‘Oluje’ počinjeni su individualni zločini koje treba procesuirati, ne postoji nikakva kolektivna krivica, a ti individualni zločini ne mogu baciti ljagu na ‘Oluju’. Što pre Hrvatska uđe u EU i NATO to će i njezine pozicije biti čvršće te joj niko neće moći nametati istinu i prekrajati njenu istoriju“, rekao je Sanader.
U spomen poginulim braniteljima, Mesić i Sanader juče su zajedno sa ministrima, poslanicima, predstavnicima hrvatske vojske, MUP i lokalnih vlasti, položili vence i zapalili sveće na gradskom groblju u Kninu.
Hrvatsko rukovodstvo je zatim posetilo izložbu „Hrvatski ratni plakat“, i prisustvovalo podizanju državne zastave na kninskoj tvrđavi u znak sećanja na ulazak hrvatske vojske u Knin 5. avgusta 1995. godine. Mimo protokola, prenosi HRT, prilikom podizanja državne zastave pojavio se i Ivić Pašalić s tridesetak članova koordinacije stranaka Jedino Hrvatska, obučeni u bele majice s natpisima „Jedino Hrvatska“ i „Dolje Balkan, EU i NATO“.
Na ulicama grada održana je prvi put parada hrvatskih branitelja koji su učestvovali u akciji Oluja, a svečanost obeležavanja godišnjice trebalo bi da se završi zajedničkom svetom misom za sve poginule i velikim koncertom i kulturnim programom na centralnom gradskom trgu. Predstavnici kancelarije predsednika države, Vlade i Sabora položili su juče vence i zapalili sveće u čast poginulima u akciji Oluja i na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.
Hrvatska država 5. avgust označava kao jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji zemlje, kao datum kada je u vojnoj akciji Oluja 1995. godine oslobođen grad Knin. Područje nekadašnje Krajine, zajedno sa Kninom kao tadašnjim upravnim centrom, pod svojom su kontrolom od 1991. godine do 1995. držale srpske vojne jedinice, koje je službena hrvatska vlast smatrala pobunjenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari