Mešihat IZ u Srbiji obratio se nadležnima zbog ponašanja obezbeđenja na aerodromima prema ženama u hidžabu 1foto (Mešihat IZ u Srbiji): Rešad Plojović

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji obratio se Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Upravi za sradnju sa crkvama i verskim zajednicama u vezi sa ponašanjem službi obezbeđenja na aerodromima “Konstantnin Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu prema ženama koje nose hidžab.

Službe obezbeđenja ta dva aerodroma odbacile su optužbe da se diskriminatorski ponašaju prema ženama koje nose hidžab, a Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, pozvala je vrhovno telo IZ u Srbiji, da podnese pritužbu na ponašanje aerodromskog obezbeđenja, koje je saopštilo da svi putnici imaju isti tretman “po domaćim i međunarodnim protokolima”, ali i da savremene skenere ima samo aerodrom u Beogradu.

Zamenik predsednika Mešihata IZ u Srbiji Rešad Plojović ocenjuje da “nije baš tačno da tamo nema nikakvih skenera”.

“Postoje skeneri ili detektori za metal kroz koje prolaze svi putnici. Možda to nisu neki savremeni, ali to nije naš problema, već aerodroma, jer uprava mora brinuti o njihovoj tehničkoj opremljenosti. Posebnim odnosom i pretresom određene osobe zbog njenog izgleda ili odeće vi ne omalovažavate samo nju personalno, već se negativno odnosite prema onome što je vaša država omogućila i zakonom zagarantovala celom kolektivitetu, pripadnicima određene vere ili nacije, kako bi se poštovalo”, naglašava Plojović i poručuje da “reagovanje Mešihata nije radi populizma ili sticanja poena, već ukazivanja na problem i pozivanja odgovornih da ga reše”.

Ocenjuje da “ljudi koji su odgovorni, u tom obezbeđenju, ako je ovo njihov propust, morali bi biti smenjeni.

Prema istim informacijama, ako je to naređenje od nekoga iz Uprave aerodroma, takođe bi ta osoba morala biti smenjena sa svoje pozicije” i da se na njihova mesta imenuju osobe “koje bi vodile računa i podjednako se odnosile prema svim putnicima bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost, tretirajući ih na isti način”.

Mešihat IZ u Srbiji je pre dvadesetak dana pozvao vernike da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu zbog, kako se tvrdi, diskriminacije prema žena odevenih po islamskim propisima, dok se na aerodromima ne promeni diskriminatorski odnos.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari