"Mi samo želimo da radimo i živimo od svog rada": Šumadija d.o.o. reagovala na tvrdnje SSP-a Kragujevac u vezi sa uređenjem Šumaričkog jezera 1Šumaričko jezero Foto: Šumadija d.o.o.

Povodom jučerašnjeg saopštenja GO Stranke slobode i pravde (SSP) Kragujevac o uređenju šumaričkog jezera „Gradonačelniče Dašiću, da li ovo zaista košta 12 miliona?, objavljenog na sajtu Danasa, reagovli su iz preduzeća „Šumadija“ d.o.o. koje je bilo izvođač radova na obali jezera u Šumaricama.

„Naše preduzeće broji 60 zaposlenih, od čega su 37 osoba sa invaliditetom. Postojanje i funkcionisanje preduzeća, kao što je naše, je od opšteg značaja za društvo, a to govori i poseban povlašćen status koji je uređen zakonima. Umesto da kao firma budemo pohvaljeni što za četvrtu po veličini lokalnu samoupravu vršimo profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom i što smo nakon dokapitalizacije od strane Grada, sada kao većinskog osnivača, uspeli da unapredimo proizvodni program, Stranka slobode i pravde želi da omalovaži i obezvredi naš rad”, navode u „Šumadija“ d.o.o, koji potpisuje Jasmina Mihajlović, direktorka ove firme.

Kako se navodi u njihovom demantiju saopštenja SSP, oni nisu deo javnog sektora, iako su im vlasnici republički organi, kao i „da bi prehranili svoje porodice moraju da zarade svoje lične dohotke“.

Preduzeće posluje tržišno i u skladu sa zakonom, a na portalu javnih nabavki su konkurisali za radove iz svoje proizvodne delatnosti i dobili posao jer nije bilo povoljnijeg ponuđača.

Radovi su trajali nešto duže od 60 radnih dana, navode u „Šumadija“ d.o.o.

„Radilo se čak i u dve smene kada je trebalo, na terenu čak i na kiši. Napravili smo kvalitetan mobilijar kakav možete sresti u daleko većim i bogatijim gradovima od Kragujevca, namenjen za javnu upotrebu, odnosno stalno korišćenje. Sprovedenim radovima na uređenju obale Šumaričkog jezera smo prezadovoljni, jer je posećenost izletišta ogromna nakon predaje radova, a građani su zadovoljni jer su zelene površine maksimalno sačuvane što nam je i bio cilj”, ističe  Jasmina Mihajlović, direktorka „Šumadija“ d.o.o.

Ona u svoje i ime zaposlenih želi da se zahvali gradonačelniku i Gradskoj upravi što omogućavaju da osobe sa invaliditetom rade, zarade svoj lični dohodak u ovom preduzeću i od toga žive, a kao direktor dodaje „da je u većini njihovih porodica to i jedini lični dohodak”.

„Takođe bih dodala da je ovo preduzeće u prethodnom vremenu bilo zaboravljeno i ostavljeno da propada, a sada radi i živi od svog rada“, podseća ona.

Kao što je već ranije izjavljivala, dokapitalizacija preduzeća koja je sprovedena od strane Grada može da se koristi kao primer dobre prakse, jer je rukovodstvo na vreme spoznalo potrebe za preduzećem kao što je „Šumadija“ d.o.o, što je bilo u toku sa donošenjem Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta i što ih je bukvalno specijalizovalo za ovu oblast, pa deca u Kragujevcu danas imaju gde da se igraju, igrališta se popravljaju, a ne uklanjaju kao u drugim mestima i jeftinija su od svih drugih proizvođača.

"Mi samo želimo da radimo i živimo od svog rada": Šumadija d.o.o. reagovala na tvrdnje SSP-a Kragujevac u vezi sa uređenjem Šumaričkog jezera 2
Hoćemo samo da živimo od svog rada – kolektiv kragujevačkog preduzeća Šumadije d.o.o. Foto: Šumadija d.o.o.

„Sramota je da Stranka slobode i pravde za svoju političku borbu ne bira sredstva, pa čak ako je potrebno napada preduzeće koje zapošljava najranjiviju društvenu grupu. Ono što možemo da obećamo je da uprkos obezvređivanju našeg rada i dalje ćemo se truditi da razvijamo i usavršavamo naš proizvodni program, da kada smo već jedino proizvodno preduzeće čiji je Grad osnivač, bar budu ponosni na nas“, istakla je Jasmina Mihajlović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari