Mi, Srbi, znamo da se snađemo i zaslužimo poštovanje 1

Kada sam poželeo da napustim Srbiju imao sam malo novca i nisam znao kako da nađem način da stvorim nešto. Sve što sam pokušao imalo je male šanse za uspeh.

Ovako razloge za odlazak iz Srbije 2018. godine, opisuje specijalista strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva Marko Vuksanović. Ovaj tridesetdvogodišnjak iz Ćuprije posao u struci pronašao je na kruzeru.

Mi, Srbi, znamo da se snađemo i zaslužimo poštovanje 2– Radio sam na brodu Grand Princess, koji je obilazio Aljasku, Zapadnu obalu, Havaje i Meksiko, a poslednji brod na kome sam bio je Sea Princess koji je išao na put oko celog sveta za 106 dana, obišao sam 53 zemlje, kaže u razgovoru za Danas Vuksanović koji je trenutno na odmoru u Srbiji.

Počeo je kao asistent IT oficira, a onda je unapređen. Specifičan posao IT oficira na brodu, naučio ga je, dodaje on, da se nosi sa poslom i stresom kroz jako teške uslove ali i da bude fleksibilan, odgovoran, disciplinovan i vredan.

– Moj zadatak kao IT Oficira je da održavam celi računarski brodski sistem – servere, računare, mobilne uređaje i ostalo. Zadatak mi je da u slučaju problema u sistemu reagujem i rešim problem, kako na mreži tako i u drugim sistemima. Održavam mrežnu komunikaciju između servera i klijenata, svih uređaja brodskog računarskog sistema, precizira za Danas online Vuksanović.

Pored radnog iskustva, smatra, ova pozicija donela mu je dobra prijateljstva i kontakte koji mu znače kako poslovno tako i privatno, a šta mu je omogućila Srbija?Mi, Srbi, znamo da se snađemo i zaslužimo poštovanje 3

– Srbija mi je pružila sposobnost da se snađem u nenormalnim situacijama jer kod nas se živi pod jakim pritiskom. U Srbiji sam stekao obrazovanje, rastao i to je ono što mi je najlepše i najdraže, ističe naš ovonedeljni sagovornik iz dijaspore.

Za razliku od mnogih, koji su svoja iskustva iz sveta podelili sa našim čitaocima, Vuksanović kaže da je njegova želja da se u Srbiju vrati i ovde nastavi karijeru, naročito posle prebogatog iskustva.

– Zato što svoju zemlju najviše volim. Vratio bih se pod uslovom da razvijem sopstveni posao, na čemu radim, i da mogu da napravim sebi udoban život u Srbiji. Mislim da će se to ostvariti pre ili kasnije, odlučan je ovaj tridesetdvogodišnjak.

Trenutno se, kaže, oseća ispunjeno i srećno.

– Od odlaska iz zemlje život mi se jako promenio. Zadovoljan sam i osećam se vredno. Život u Srbiji mi je bio težak. Živeo sam sa nekoliko stotina dinara dnevno i jedva sastavljao kraj sa krajem, bio pod jakim stresom i sa puno posla koji nije bio dobro plaćen niti me je ispunjavao,  priznaje naš sagovornik.

Mi, Srbi, znamo da se snađemo i zaslužimo poštovanje 4

Dešavanja u Srbiji prati, a njegov komentar na društveno-političko stanje je „nije idealno“.

Mi, Srbi, znamo da se snađemo i zaslužimo poštovanje 5– Što se tiče aktuelnih problema, kao što su nezaposlenost, siromaštvo i aktuelna politika, verujem da je potrebno dosta vremena da se to promeni jer na ovaj način gubimo najveći potencijal, a to su naši ljudi. Žao mi je što mnogi nemaju priliku da urade nešto – imaju pamet i volju za rad, ali ne i  motiv. Na vedrijoj strani, kako god da je, naši koju su zaposleni u inostranstvu donose neprocenjivo znanje koje može da se upotrebi za taj boljitak, dodaje Vuksanović.

U razgovoru za Danas.rs priča i da mnogi naši zemljaci, koji rade u njegovom okruženju, nisu najsrećniji slikom koja dolazi iz Srbije.

Mi, Srbi, znamo da se snađemo i zaslužimo poštovanje 6

– Svi su mladi i vredni, verujem da će uspeti da donesu puno toga u našu zemlju. Što se stranaca tiče, vole da čuju kako stoje stvari i to ume bude zanimljivo jer im je istočna Evropa dobra za turizam. Kad kažem odakle sam, u početku dok me ne znaju, kolege me gledaju sa dozom skepticizma, jer po mentalitetu smo jako problematična nacija, ali u isto vreme i jako sposobna pa nas umeju ceniti naročito kad znamo da radimo posao, a mahom svi mi Srbi znamo da se dobro snađemo i da zaslužimo poštovanje, zaključuje on.

 

View this post on Instagram

 

Nova priča #nasiljudiusvetu na portalu danas.rs #listDanas #nedelja #vikend

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari