parada ponosaParada ponosa, ilustracija foto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Koordinator Evroprajda Marko Mihailović izjavio je danas da će ta manifestacija biti održana 17. septembra, jer ne može da je otkaže niko osim organizatora, i najavio da će se žaliti ukoliko im policija zabrani okupljanje.

Evroprajd smo 2019. osvojili u nadi da ćemo dati priliku našoj zemlji da shvati koliko je važno da reaguje na kršenje ljudskih prava u sopstvenoj zemlji, na nereagovanje institucija i na zakonski neregulisan status koji nam pravi ozbiljne probmele, a ono što se juče desilo je suprotnost svemu tome, rekao je Mihailović gostujući na televiziji N1.

Odluka o otkazivanje je, prema njegovim rečima, bila iznenađenje, budući da se Evroprajd sve vreme priprema u koordinaciji sa državnim organima, sa kojima je poslednji sastanak održan u četvrtak, kada nije bilo ni naznake da će do ovakve odluke doći.

Kada je objavljena vest o sređivanju dokumenata na prelazima sa Kosovom, bilo mi je jasno o čemu se radi. Sad je potrebno malo drame oko Evroprajda da se minimizuje ta vest i da se svi ti tradiconalisti i branitelji ne znam ni ja kakvih vrednosti nasilja i mržnje ne okrenu protiv vlasti, kazao je Mihailović.

Dodao je i da organizatori Evroprajda „neće to da trpe“ i da neće odustati, a pozvao je sve građane da im se pridruže, jer se u ovom slučaju ne radi samo o LGBTI+ pravima, već o dostojanstvu svih građana ove države i upitao da li „treba da postanemo ispostava ruskih službi koje finansiraju proteste protiv Prajda“.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Evroprajd biti održan u „neko drugo, malo srećnije vreme“, Mihailović je rekao da ono nikada neće doći, jer da bi došlo, vlast treba nešto da uradi.

Objasnio je da niko osim organizatora ne može da otkaže ili odloži Evroprajd, već da policija samo može da zabrani okupljanje, o čemu zasad nisu dobili nikakvu odluku, ni pismeno, ni usmeno.

Ukoliko policija ipak zabrani okupljanje, Mihailović je najavio da će organizatori podneti žalbu, a ako policija ostane pri stavu o zabrani, obratiće se Ustavnom sudu, koji mora da donese odluku pre održavanja zakazanog događaja.

Paradoks je da se ova najava desila istog dana kada je najavljen novi mandat premijerke koja je lezbejka, ocenio je Mihailović, dodavši da mu je od tog paradoksa važnije što je Vlada kao razlog za neodržavanje Evroprajda navela nemogućnost da se osigura bezbednost učesnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari