Mihajlović: Bez odlaganja obezbediti okruženje bez nasilja za žene i devojčice 1Foto: FoNet/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas, povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, da je „odmah“ pravi momenat da se država pridruži globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i bez odlaganja obezbedi sigurno okruženje za sve žene i devojčice u Srbiji.

„U godini kada konačno možemo da se pohvalimo činjenicom da imamo gotovo zaokružen normativno-strateški okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, sa usvojenim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, Strategijom za rodnu ravnopravnost i Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici imamo sve osnove da budemo još glasniji i uporniji u našoj zajedničkoj borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama“, rekla je Mihajlović, a saopštio njen kabinet.

Dodala je da se nasilje „javlja u raznim oblicima i nije uvek jednako vidljivo i lako prepoznatljivo, ali upravo to razlog zašto treba da radimo na podizanju svesti javnosti o važnosti prepoznavanja, prevencije i prijavljivanja nasilja, da poručimo svima da ne okreću glavu ako sumnjaju da su bili svedoci nasilja, jer nasilje nije privatna stvar“.

Srbija i ove godine, kako se navodi, učestvuje u globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i nizom aktivnosti i dogadjaja poručuje da je „rodno zasnovano nasilje nedopustivo i da mu se mora stati na kraj“.

Nizom aktivnosti čiji je cilj podizanje svesti javnosti o razmerama nasilja prema ženama i važnosti prevencije svih oblika rodno zasnovanog nasilja, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije se danas priključuje obeležavanju 30. po redu globalne UN kampanje čiji je ovogodišnji slogan „Orange the world: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah“.

U fokusu ovogodišnje kampanje je premijera predstave „Mačka pečena“ koja pokazuje kako izgleda život jedne žene u situaciji nasilja, a organizatori dogadjaja povodom premijere predstave su Koordinaciono telo, UN Women, Ministarstvo za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Norveška ambasada.

Brojni lokaliteti i znameniti spomenici u Beogradu i drugim gradovima Srbije će i ove godine biti osvetljeni u narandžasto, boju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, kako bi lokalne samouprave i glavni grad dali svoj doprinos borbi za izgradnju svetle i optimistične budućnosti za žene i devojčice u Srbiji.

Dodaje se da je Koordinaciono telo u saradnji sa UN Srbija podržalo objavljivanje pesme „Ravnopravno“ prvog romskog ženskog benda Pretty Loud koja poručuje da „svi treba da hrabro ustanemo protiv nasilja i pridružimo se borbi koja se tiče svih nas“.

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova će, simbolično, tokom trajanja globalne kampanje održati konferenciju „Zajedno za okončanje dečijih brakova: za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost“, čiji je cilj predstavljanje dosadašnjih aktivnosti Nacionalne koalicije i diskusija o važnosti multisektorskog pristupa u borbi za okončanje dečijih brakova.

U saradnji sa Koordinacionim telom, fudbalski klub Crvena zvezda će na utakmici Lige Evrope protiv kluba Ludogorec postaviti transparent sa natpisom „Stop nasilju nad ženama“, dug 17 metara i na taj način još jednom pokazati da podržava zajedničku kampanju usmerenu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Podsetimo, globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u celom svetu počinje 25.novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari