ZORANA MIHAJLOVICfoto BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas da je Ministarstvo u izradi svih dokumenata važnih za proces energetske tranzicije pokazalo otvorenost za saradnju i dijalog sa svima i da će nastaviti tako da radi, bez obzira na potpuno neutemeljene i proizvoljne kritike pojedinih ekoloških organizacija.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministarka je rekla da ako neko zaista želi da vidi Srbiju kao zemlju koja ima i dovoljno energije i zdravu životnu sredinu, „put do tog cilja vodi kroz dijalog, saradnju i zajednički rad na ostvarivanju ciljeva, a ne kroz iznošenje izmišljenih optužbi, kao što je tvrdnja o postojanju otpora kod građana prema zelenoj energetskoj tranziciji“.

Naprotiv, veliko interesovanje građana za učešće u programu povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima i postavljanja solarnih panela najbolje pokazuje da su građani itekako zainteresovani da imamo i dovoljno energije i da sačuvamo životnu sredinu, odnosno da imamo čist vazduh i da čuvamo naše reke i zemlju“, izjavila je Mihajlović i dodala da otpor postoji određenim institucijama, preduzećima, što je posledica „određenih interesa, a najbolje smo to mogli da vidimo kod protivljenja zelenoj energiji, odnosno sprovođenju Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije“.

„I to je nešto na čemu treba zajedno da radimo umesto što, nažalost, po ko zna koji put imamo izmišljene optužbe i pokušaje nekih da monopolišu temu zdrave životne sredine”, dodala je Mihajlović.

„Nema uspešne energetske tranzicije bez učešća i podrške građana i zato ćemo i težiti najširem konsenzusu kako bismo zajedno radili najpre na utvrđivanju, a onda i na ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije. Stav Ministarstva od samog početka da je proces energetske tranzicije pitanje koje se tiče svih građana i građana i građanki. Postupak izrade Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku je transparentan od samog početka i otvoreni smo da čujemo predloge i sugestije svih, uključujući privredu, univerzitete, civilni sektor, građanke i građane”, rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari