Mihajlović: Ne diskriminišite žene samo zato što su majke 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, osudila je danas postupak kojim se nad profesorkom Fakulteta organizacionih nauka Vesnom Todorčević vrši diskriminacija samo zato što se ostvarila kao majka.

Mihajlović je navela da je nedopustivo da ova žena nije unapređena, ukoliko je istina da je razlog za to to što je na porodiljskom odsustvu.

„Neprihvatljivo je da bilo koja zaposlena žena snosi sankcije i nema mogućnost da napreduje u karijeri samo zato što se ostvarila u ulozi majke. Njeno zakonsko pravo je da iskoristi porodiljsko odsustvo i brine o detetu, a jedini argument za profesionalno napredovanje treba da budu akademska dostignuća i ostvareni učinak“, navela je ona.

Mihajlović, koja je i sama univerzitetska profesorka, istakla je da je ženama u naučnoj zajednici teže da napreduju jer nije lako uskladiti profesionalne i obaveze u domaćinstvu, jer one i dalje dvostruko više vremena provode u obavljanju neplaćenih kućnih poslova, te da je nedopustivo žene dodatno kažnjavati zbog toga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari