Mihajlović: Zakon o istopolnim partnerstvima zahteva javnu raspravu i konsenzus 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

 Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da za usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima treba da postoje duža javna rasprava i društveni konsenzus, ali da to takođe pokazuje otvorenost jednog društva, saopštio je njen kabinet.

„Zakon o rodnoj ravnopravnosti smo spremali, dogovarali godinama, od 2016. i 2017. godine imali smo već predlog novog zakona, ali iz nekih meni neobičnih razloga taj zakon još uvek nije usvojen i sad sam sigurna da će to izgledati potpuno drugačije u ovoj vladi. Кad vidim da nešto što je potpuno prirodno i normalno, a to je da muškarci i žene imaju jednake uslove za život, razvoj, za sve što žele u životu da urade, tako je logično, a imali smo toliko opstrukcija, onda znam da nije jednostavno ni kad pričamo o zakonu o istopolnim zajednicama“, kazala je Mihajlović novinarima u Beogradu.

Mihajlović je pred početak društvenog dijaloga o učešću žena u političkom i javnom životu, rekla da se ona i mnistarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić bore protiv svih stereotipa i svakog oblika diskriminacije.

„Hajde da se borimo u rodnoj ravnopravnosti, ali hajde da se borimo i u ovom zakonu. Mediji su tu jako važni i svih ovih godina sve što smo radili, mi smo pozivali medije kao stub bez kojeg ne možemo da napravimo iskorake ni u rodnoj ravnopravnosti ni ako govorimo o istopolnim zajednicama, da osude ono što nije dobro i da pomognu i podrže ono što je dobro“, kazala je Mihajlović.

Kako je istakla, važno je da svi gradjani pokušaju da se ponašaju prvo pristojno, „da slušamo kako se navija za jednog od fudbalera suprotnog tima, Ibrahimovića, koji je na kraju krajeva ovoj zemlji i te kako mnogo dao“.

„Oko tog dobrog i lepog, podržite nas, za ono što nije dobro, pomozite da to zajednički osudimo“, rekla je Mihajlović.

Ona je, učestvujući u dijalogu o „Polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti u oblasti učešća žena u političkom i javnom životu“, rekla da veruje da će „ova rodno odgovorna vlada“ usvojiti potrebne zakone i stvoriti mnogo bolje uslove u društvenom, političkom i kulturnom životu za žene i muškarce.

„Nisu jednaki uslovi, pre svega za žene u ovom svetu koji se još uvek zove muški svet. A u stvari treba da budemo zajedno, jer ako žene nisu uključene u društveni, politički i kulturni život, onda ta zajednica, to društvo, ne može da napreduje tom brzinom koju svi želimo, rekla je Mihajlović.

Gordana Čomić rekla je da zakon o rodnoj ravnopravnosti neće biti zakon samo o pravima žena, već zakon kojim se menjaju društveni odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari