Mijailović: Iz policije sklanjaju ljude koji govore istinu 1Ilustracija Foto: Pixabay / geralt

Ministarstvo unutrašnjih poslova već duže vreme ne zaslužuje to ime. Prikladnije bi bilo ministarstvo jedne stranke, pošto se ono bavi isključivo uskim interesima jedne grupe ljudi, kaže za Danas Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, reagujući na odluku MUP-a da njegovom sindikatu ukine reprezentativnost.

Uzrok za ukidanje reprezentativnosti je, navodi Mijailović, želja rukovodilaca MUP-a da spreče Policijski sindikat da nastavi da iznosi u javnost detalje o političkoj zloupotrebi policije.

– Ovo je urađeno da bi se sklonili ljudi koji govore istinu. Našim članovima su godinama unazad pretili kako bi napustili sindikat. Izgleda da živimo u devetnaestovekovnom kapitalizmu u kom ne postoji nikakva zaštita za radnike – ističe Mijailović.

Prema njegovim rečima, namera ministarstva već duže vreme je bila da se Policijskom sindikatu ukine reprezentativnost. Ta namera je, naglašava Mijailović, izvršena mimo zakona.

– Procedura nalaže da se oformi radna grupa kako bi se proverila reprezentativnost. Mi ovde imamo samo odluku ministra Stefanovića – kaže Mijailović.

Policijski sindikat će pokrenuti upravni spor ovim povodom, ali kako tvrdi njegov predsednik, šteta je već načinjena.

– Oni i žele da mi pokrenemo upravni spor i da se vučemo po sudovima. Ti sporovi mogu da traju godinama – ističe Mijailović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je saopštilo da je, na osnovu zahteva Nezavisnog sindikata policije za preispitivanje reprezentativnosti Policijskog sindikata Srbije, utvrđeno da PSS više nije reprezentativni sindikat u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Nezavisni sindikat Srbije je 19. februara uputio zahtev u kome navodi da je od poslednje provere reprezentativnosti PSS-a prošlo više od tri godine, a da postoje indicije da se, kako su naveli u dopisu, broj članova PSS-a smanjio i da zato smatraju da postoje uslovi za sprovođenje postupka provere reprezentativnosti“, piše u saopštenju MUP.

Dodaje se da je MUP nakon dobijenog zahteva sproveo postupak utvrđivanja kod kolikog broja zaposlenih se svakog meseca od plate odbija naknada na ime članstva u Policijskom sindikatu Srbije.

„Proverom je utvrđeno da PSS u svom članstvu ima manje od 15 odsto zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, što je zakonski minimum, te je stoga doneto rešenje kojim se utvrđuje gubitak reprezentativnosti Policijskog sindikata Srbije“, tvrde u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari