"Bolesno, neodgovorno i uvređujuće": Reakcije nakon što je Milenko Jovanov uporedio opoziciju sa nacistima 1Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

Sednicu Skupštine proteklih dana obeležilo je međusobno vređanje opozicije i vlasti, a u tome se posebno istakao poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, koji je u više navrata poslanike opozicije okarakterisao kao naciste, a aktiviste SNS-a kao Jevreje, koji su u vreme Drugog svetskog rata obeležavani „od strane svojih političkih protivnika“.

Milenko Jovanov, koji je inače izabran za predsednika poslaničkog kluba naprednjaka, iskoristio je svoje vreme, tokom kojeg je trebalo da predstavi zašto je Ana Brnabić adekvatan kandidat za predsednicu Skupštine, kako bi vređao predstavnike opozicije, koje je, između ostalog, optužio da su „nacisti i neonacisti“, jer „obeležavaju“ stanove i kuće pristalica i članova te partije.

Predstavnici većine u parlamentu su kolege iz opozicije nazivali „alkoholičarima“, „izdajnicima“, a poslanik SNS Marjan Rističević je predsediku stranke SRCE Zdravku Ponošu rekao i da bi se „na njegovom mestu ubio“.

Ovakvi komentari su, naravno, prouzrokovali kritike opozicije, što je ponovo motivisalo Jovanova da i na jučerašnjoj sednici napomene da njih ne može da uporedi sa bilo kojom drugom političkom grupacijom.

„Mogu jedino da vas uporedim sa ustašama, jer su i oni obeležavali svoje političke protivnike, ni sa kim više“, rekao je Jovanov.

„Poslanici SNS-a su u više navrata pretili autentičnim nacističkim metodama“

"Bolesno, neodgovorno i uvređujuće": Reakcije nakon što je Milenko Jovanov uporedio opoziciju sa nacistima 2
foto FoNet Milica Vučković

Poslanik koalicije Srbija protiv nasilja i profesor na Fakultetu političkih nauka Đorđe Pavićević kaže da je ova Jovanova izjava na više nivoa besmislena, u bilo kakvom smislu poređenja tog tipa.

– Ako pogledamo šta nacisti jesu radili možemo videti da je to bila vrsta strukture koja ovde ne postoji. To je legalno sprovedeno, bila je situacija građanskog hapšenja. Oni (poslanici SNS-a) su u više navrata pretili autentičnim nacističkim metodama, primer za to je kada su rekli „šta ako mi pozovemo naših 700 hiljada članova da vas hapse“. Ta izjava se mogla vrlo lako obiti o njihovu glavu, navodi Pavićević.

Objašnjava da ako pogledamo istorijat nacističke partije možemo zapaziti autentičan slogan da imate „Jedan narod, jednu državu i jednog vođu“, i da se to jedinstvo može preneti i na Srpsku naprednu stranku.

„Milenko Jovanov poredi neuporedive slučajeve“

"Bolesno, neodgovorno i uvređujuće": Reakcije nakon što je Milenko Jovanov uporedio opoziciju sa nacistima 3
foto Nenad Mihajlović

Politički analitičar Duško Radosavljević navodi da je vrlo nesretno što Jovanov poredi neuporedive slučajeve, te da bi bilo lepo da se u politici prekine sa lažima i vređanjima političkih oponenata.

– Posebno bi bilo lepo doneti dozu ozbiljnosti u Skupštini. Ova vlast očigledno ima razloga zašto se plaši opozicije, ali rekao bih da se više plaši celokupnog društva nego samo političkih oponenata, pošto ne može na razuman način, a uhvaćena je višestruko u laži, da izađe iz krize i da čvrsto doživi viđenje stvari. Zato ih nije sramota ni da se laže, ni da se vređa i da se koristi takav rečnik, kaže Radosavljević.

Smatra da je Jovanov, kao miljenik naprednjaka, navikao na različite načine razmišljanja o političkim oponentima, i da na ovaj način samo utvrđuje svoju političku ulogu.

– Ovo je jedan akt čoveka koji je strahovito neodgovoran. Ne može da se desi da u političkoj utakmici bude sve dozvoljeno, toliko da pređete prag ljudksosti, a posebno što nije teško ponašati se kao Milenko Jovanov, samo može jednog dana da te bude sramota, ističe Radosavljević.

„Bolesno, neodgovorno i uvređujuće prema svim žrtvama Holokausta“

"Bolesno, neodgovorno i uvređujuće": Reakcije nakon što je Milenko Jovanov uporedio opoziciju sa nacistima 4
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari kaže da je Milenko Jovanov poznat kao relativizator bez granica, pa ne čudi relativizacija zločina počinjenih protiv Jevreja u Drugom svetskom ratu.

– Smatram da je to bolesno, neodgovorno i uvređujuće prema svim žrtvama Holokausta. Upoređivanje proevropske opozicije sa nacistima samo zato što želi fer i slobodne izbore, samo pokazuje očaj SNS, koja na ovaj način pokušava da skrene pažnju sa krađe izbora od 17. decembra, navodi Albahari.

Ističe da razume da poslanici SNS-a žele da projektuju svoju ideologiju na druge, ali da ne možemo da opravdamo njihove akcije i napade koji dostižu nivoe autokratskih država.

– SNS vlast je ta koja hapsi studente, civilno društvo i opoziciju, i sve nas nazva izdajnicima, špijunima i stranim plaćenicima, što je upravo način kojim su komunicirali nacisti i fašistim, zaključuje Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari