Miletić: Do ulaska u EU zakon o istopolnim partnerstvima 1Foto:Fonet

Ove godine, ne samo da znamo da ćemo marširati na Paradi ponosa kroz centar
Beograda, već i da neće biti zabrane, izjavio je danas član Organizacionog odbora Parade ponosa 2017. Goran Miletić i izrazio nadu da će Srbija pri ulasku u Evropsku uniju (EU), kako se procenjuje do 2025. imati zakon o istopolnim partnerstvima.

„Ovoga puta znamo da ćemo sutra svi zajedno biti na Cvetnom trgu i da ćemo marširati do Trga Republike“, rekao je Miletić Pride Forumu u Medija centar, poslednjem događaju pred sutrašnju Prajd šetnju.

„Sada se bavimo tehničkim stvarima, i makar za Prajd, koji pravimo jednom godišnje, sloboda okupljanja jeste zagarantovana. Imamo je i ona je sada opipljva,“, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, situacija u Srbiji se promenila. On je optimista i u pogledu istopolnih partnerstava, navodeći da veruje da će do momenta kad Srbija pristupi EU ona biti spremna za zakon koji predviđa registrovana partnerstva LGBT osoba.

Verujem da je u zakon ući registrovana partnerstva i pre, nego što se sad čini, rekao je on

Kako je istakao, nijedna stranka se tome ne protivi, uključujući i najveću, vladajuću Srpsku naprednu stranku, a da je manje i odbijanje te ideje u društvu.

„Naš sledeći korak je zakon o rodnom identitetu“, najavio je.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt predočio da vlade same ne mogu izgraditi inkluzivno društavo, već to zahteva uključenost svih.

„Predstoji dosta posla, ali možemo biti zadovoljni postignutim do sada, moje vlasti, kao i uvek, stoje rame uz rame sa srpskim vlastima i instituiucijama i NVO, da se stvari odvijaju napred“, rekao je on.

Kartrajt je istakao da je situacija mnogo, mnogo bolja i da se nada da će policijsko obezbeđenje Parade u Beogradu biti svedeno na minimum, da postane deo života Beograda.

Član nemačkog Bundestaga Voker Bek predočio je da je u Nemačkoj posle 28 godina zalaganja 30. juna usvojen Zakon o istopolnim brakovima i poručio aktivistima u Srbiji da ne odustaju.

Prema njegovim rečima, konačno posle gotovo tri decenije borbe zakon je izglasan, a nemačka kancelarka je prema tome nastupila strateški, shvativši da će ako se usprotivi,
politički više izgubiti, nego što će dobiti.

„Cilj se može postići kad su prava zaštićena, demokratija daje šansu da se dostigne, nikad ne odustajte, ne odustajte prerano, dajte šansu uspehu da se desi“, poručio je on
borcima za ljudska prava u Srbiji.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Jozef Melot je ukazao na važnost da se građani okupe i pokažu šta su, a da je bezbednost svih ljudi važna i svih ostalih dana.

On je izjavio da u zajednički napori za slobode i društvo bez nasilja u Srbiji teku i mimo Parade ponosa i da je smanjen broj zločina iz mržnje u protekle u preteklih nekoliko godina, ali da neki od njih ostaju neprijavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari