Milić: Vreme za poglavlje 31 (odgovor Ministarstva) 1Jelena Milić Foto: Medija centar

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić smatra da cela politika „kvazi vojne neutralosti“ sve više dolazi u koliziju sa evropskim putem Srbije i da je zato vreme da se Srbiji u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) što pre otvori poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Ona je FoNetu izjavila da se „netačne izjave“ ministran odbrane Alekadra Vulina o prirodi štabno-komandnih vežbi sa NATO i partnerima iduće godine, nazvane RegEX1018, moraju sagledati iz dva ugla. Prvi je u kontekstu obaveza koje je Vlada Srbije, usaglašavanjem Individualnog akcionog plana partnerstva s NATO (IPAP), preuzela u oblasti javne diplomatije, precizirala je Milić.

Prema njenoj oceni, drugi je u kontekstu strahovanja zemalja članica EU i NATO o prirodi, stvarnoj veličini i ishodu najavljene „ogromne ruske vojne vežbe“ Zapad2017, koja se u septembru održava u zapadnoj Rusiji, Belorusiji, na Baltičkom moru i u Kaljiningradu.

Milić objašnjava da RegEX jeste mala štabno-komandna vežba, u okviru NATO odbrambene i bezbednosne inicijative za jaиanje kapaciteta partnerskih zemalja u raznim oblastima, na njihov zahtev.

Inicijativa je ozvaničena na samitu NATO u Velsu, u okviru NATO politike projekcije stabilnosti van granica NATO, rekla je Milić i naglasila da Srbija učestvuje u toj inicijativi.

Zna se koja je komanda združenih NATO snaga sprovodi i finansijski pomaže, koje zemlje učestvuju, koji se programi realizuju, precizirala je Milić.

Prema njenoj oceni, „ministar Vulin zasigurno ne doprinosi jačanju javne diplomatije u vezi saradnje Srbije sa NATO, na koju smo se kroz IPAP obavezali. Ona podrazumeva da upravo zvaničnici Srbije o tom procesu više i preciznije govore u javnosti, predočila je Milić i konstatovala da, „nažalost, zapadni partneri ukazuju da na tom polju nije urađeno mnogo“.

„Zato sve otvorenije iskazuju očekivanje da se situacija popravi“, rekla je Milić.

„Osim Vulinovog neznanja ili namernog demantovaja činjenica u koji se uključilo i Ministarstvo odbrane, menjanjem sadržaja na svojim sajtovima“, nju brine i „potpuna nespremnost drugih članova Vlade, kojih se ova tema takođe itekako tiče, da stvar objasne javnosti“.

„Digitalizacija je bitna, ali spoljnu politiku kreira i vodi Vlada, pa bi o velikoj temi odnosa Srbije sa NATO, pa i u kontekstu EU integracija i odnosa sa Rusijom, jer stvari postaju sve povezanije, imala šta reći i premijerka Brnabić“, poručila je Milić.

„Trend feudalizacije ministarstava, segmentacije kreiranja i sprovoрenja politika je dugoročno neodrživ“, upozorila je Milić i dodala da „brine i što on jaиa u periodu kada bi Srbija trebalo da usvoji nova strateška i doktrinarna dokumenta, što je multidisciplianrni proces“.

„Nije dobar ni trend racionalizacije koji guraju i komentatori i analitičari, a iz svojih oportunih potreba i zapadne dioplomate“, smatra Milić.

Oni prenaglašavaju puki broj vežbi koje Srbija ima sa Rusijom, s jedne strane, i sa svima drugima, s druge, i uopšte ih ne stavljaju u geostrateški kontekst, objasnila je Milić. Ona misli da je suština kakve su vežbe, šta se i gde vežba, da li su transprentne i da li ostatak sveta prema njima ima podozrenje.

Nije isto vežbati sa medicinskim timovima za zajedničko učešće u međunarodnim misijama i sa tenkisitima koji posle idu blzu granica NATO i EU, ilustrovala je Milić. Ona je ukazala i da je vrlo bitno obratiti pažnju da ministar Vulin, „istovremeno dok obmanjuje javnost o maloj vežbi RegEX2018“, odlazi u Moskvu na poziv ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua da prisustvuje zatvaranju tenkovskog biatlona u kome su učestvovale jedinice Kopnene vojske, što javnost prvo saznaje od Sputnjika.

Najavljene su vežbe gađanja uskoro u Rusiji na kojima će Srbija biti jedina strana zemlja učesnica, dodala je Milić.

Imajući sve ovo u vidu, Milić upozorava da „cela politika kvazi vojne neutralosti sve više dolazi u koliziju sa evropskim putem Srbije“.

Neretko se zaboravlja da su i zemlje Baltika, na primer, članice EU i da i one odlučuju o nastavku pregovora i celom procesu, ukazala je Milić i podsetila da Unijom upravo predsedava Estonija.

Iako nemaju diplomatska predstavništva u Srbiji, napomenula je Milić, zemlje Baltika verovatno vrlo dobro znaju ovdašnje trendove približavanja u vojnom smislu upravo Rusiji, a ne NATO i EU.

Kratkoročne aktivnosti, male vežbe i drugo, očito ne daju rezultate, pa je vreme da se Srbiji u pregovorima sa EU što pre otvori poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, zaključila je Milić.

Ministarstvo odbrane: REGEX nije vežba članica NATO

Ministarstvo odbrane je poslalo odgovor koji prenosimo u celosti:

Povodom netačnih tvrdnji koje je direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić iznela u izjavi koja je preneta pod naslovom „Milić: Vreme za poglavlje 31“, ističemo, pre svega, da Ministarstvo odbrane redovno i transparentno na svom sajtu objavljuje informacije o učešću pripadnika Vojske Srbije na vojnim vežbama, kako onih sa Ruskom Federacijom, tako i vežbi sa SAD ili onih pod okriljem NATO programa Partnerstvo za mir. Zbog toga je tendeciozna tvrdnja Jelene Milić da je javnost o učešću pripadnika Kopnene vojske na Tenkovskom biatlonu u Rusiji saznala od Sputnjika. Informacije o međunarodnim vežbama se, naravno, redovno šalju i medijima o čemu svedoči niz objavljenih priloga u štampanim i elektronskim medijima o tim aktivnostima Vojske Srbije.

Takođe, još jednom naglašavamo da je vežba REGEX-18 koja je planirana sledeće godine u Srbiji, rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine. I naziv REGEX – Regional exercise, ukazuje na njen regionalni karakter. Vežba se realizuje uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj, a izvodi se prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice Evropske unije. Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Bitno je ukazati na činjenicu da će na vežbi učestvovati i države koje nisu članice NATO, tako da REGEX nije NATO vežba, već oblik regionalne saradnje i obuke koji je od mnogo skromnijeg obima narastao na znatno veći broj država koje žele da budu deo te inicijative. Vežba se izvodi po NATO procedurama, ali je zemlja domaćin, u ovom slučaju Srbija, odgovorna za pripremu i izvođenje vežbe. Naglašavamo da REGEX-18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji. Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGEX-15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011.

Prva vežba u oviru regionalne inicijative REGEX održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije. Sledeća vežba REGEX-15 realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je realizovana u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije. Ove godine vežba je planirana u Jordanu, uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.

To su činjenice i nema dileme da inicijativa REGEX predstavlja deo obuke na kojem Vojska Srbije učestvuje u okviru saradnje sa NATO na godišnjem nivou. Tu saradnju niti sporimo, niti negiramo, već otvoreno govorimo da će Vojska Srbije sarađivati sa svim armijama sveta radi razmene iskustva, bolje obučenosti i unapređenja operativnih sposobnosti. To se svakako odnosi i na NATO, s kojim Srbija, u okviru Partnerstva za mir, ima veoma razvijenu saradnju koju planiramo da unapređujemo kao vojno neutralna zemlja.

Naglašavamo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije otvoreni za saradnju u oblasti obuke i izvođenje vežbi sa svim zamljama partnerima, prvenstveno vodeći računa pre svega o svojim interesima.

Zato smo i ponudili da u oktobru 2018. godine, Vojska Srbije bude domaćin izvođenja vežbe REGEX-18. Zamišljena je kao komandno-štabna vežba koja će biti podržana računarskim simulacijama po temi „Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama“, a biće izvedena u Centru za obuku putem simulacija u Beogradu. Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO, a više država najavilo je svoje učešće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari