Makedonski državni vrh, presednik Branko Crvenkovski i ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski dali su ambasadorima Makedonije u zemljama Evropske unije smernice za lobiranje za ulazak u NATO.
Milošoski je ocenio da Makedonija uoči samita zapadne vojne alijanse koji će se održati u aprilu iduće godine u Bukureštu ima ozbiljne šanse da dobije poziv za članstvo i da potom punopravno izvršava obaveze koje iz toga proističu.

Makedonski državni vrh, presednik Branko Crvenkovski i ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski dali su ambasadorima Makedonije u zemljama Evropske unije smernice za lobiranje za ulazak u NATO.
Milošoski je ocenio da Makedonija uoči samita zapadne vojne alijanse koji će se održati u aprilu iduće godine u Bukureštu ima ozbiljne šanse da dobije poziv za članstvo i da potom punopravno izvršava obaveze koje iz toga proističu. Šef makedonske diplomatije je podsetio da „Grčka ima dileme oko upotrebe veta na prijem Makedonije u NATO jer bi to imalo posledice po čitav region“.
„Pravo veta je isto kao pravo na atomsko oružje i da li će ga neka država iskoristiti zavisi od njene ozbiljnosti. Smatram da je Grčka ozbiljna država koja će dva puta razmisliti, jer bi onaj ko iskoristi to pravo imao vidljive štetne posledice“, rekao je Milošoski. On je kazao i da „pregovori o sporu s Grčkom oko imena ne bi trebalo da budu vremenski ograničeni, prekidani i opterećeni pretnjama i ucenama“ zato što, kako je rekao, to ne stvara pozitivnu atmosferu za nastavak.
U prvoj sesiji susreta makedonskih amabasadora i šefa diplomatije na kojoj se govorilo o Alijansi bio je prisutan i ambasador Nemačke u NATO Ulrih Brandenburg, koji je juče došao u dvodnevnu posetu Makedoniji.
Brandenburg je nakon susreta sa Brankom Crvenkovskim novinarima izjavio da će odluku o pozivu Republici Makeodniji u Severnoatlantsku alijansu njene članice doneti kad završe akcioni plan, a najkasnije pre Samita.
„Nijedna zemlja Alijanse u ovom trenutku ne može reći da li je donela konačnu odluku. Ta odluka će biti doneta po završetku akcionog plana u februaru, martu ili početkom aprila 2008, rekao je nemački ambasador ne želeći da spekuliše kakva će biti ta odluka. Spor s Grčkom on je okarakterisao kao „bilateralno pitanje“ ali i dodao da se odluka o prijemu Makedonije u NATO mora doneti konsezusom 26 zemalja članica.
Ukazao je na važnost stabilnosti regiona i dodao da situacija na Kosovu „nije povezana“ s pozivom Makedoniji u članstvo NATO. Iz kabineta presednika Branka Crvenkovskog saopšteno je da su u razgovorima s nemačkim ambasadorom razmenjena i mišljenja o stanju na Kosovu i mogućem razvoju, kao i o ključnim pitanjima koja će se naći na dnevnom redu samita NATO u Bukureštu, kao što su odnosi s Rusijom, protivraketni štit i sporazum o konvencionalnom oružju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari