Milutin Jeličić Jutka: Jutka je Srbija 1Foto: N1 (arhivska fotografija)

Dovoljno je reći Jutka. O predsedniku opštine Brus čiji je nadimak Jutka, ime i prezime Milutin Jeličić Srbija bruji mesecima.

Najpre su se u medijima pojavile priče da je „bahati“ predsednik opštine Brus seksualno uznemiravao više žena. Objavljena su i svedočenja, ali je njegova bivša sekretarica Marija Lukić jedina bila hrabra da priču vodi do kraja – suda.

Optužnica podignuta, suđenje počelo. Pre nekoliko dana Lukić je u emisiji „Život priča“ na TV Prva ispričala deo „svog slučaja“, ali građani Brusa njenu ispovest nisu mogli da vide i čuju. Nestao signal za kablovsku TV. U neka davna vremena to se zvalo „ušla voda u koaksijalni kabl“ rahmetli Radija B92.

Afere i skandali Jutki nisu strani. Bio je sumnjičen i privođen, ne i osuđen. Pred zakonom je čist. Među brojnim aferama koje su ranije dovođene u vezu sa Jeličićem su sumnjivi računi za mobilne telefone i porodično letovanje, saniranje klizišta, izgradnja magistralnog cevovoda…

Rođen je 22. juna 1962. godine u Kobilju kod Brusa, gde je završio o snovnu školu. Srednju ekonomsku u Kruševcu, a na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu je diplomirao 1987. Od 1989. do 1991. godine radio je u Zemljoradničkoj zadruzi „Kopaoničanka“ u Brusu. Ne može se napredovati bez politike, a Jeličić se opredelio za Novu Srbiju, čiji predsednik opštinskog odbora postaje 2000. U više mandata je bio predsednik opštine Brus, prvo kao kadar NS, sada kao predstavnik SNS. Narodni poslanik bio je od 2003. do 2006. godine i od 2008. do 2012. godine.

Mediji su, 2009. godine tvrdili da je vlasnik najskupljeg automobila u Skupštini Srbiji. Na sednice je ovaj tada poslanik NS dolazio automobilom „BMW X5“, koji je koštao navodno više od 60.000 evra.

Na legendarno pitanje „okle pare, poslaniče“, odgovorio je: „Pre ulaska u politiku sam imao privatnu firmu, a imam je i sada! Ne vidim u čemu je problem?! Nisam ja te pare ukrao, već sam ih pošteno zaradio! I to sve do poslednjeg dinara.“

Mnogi veruju da će se i iz ovog „slučaja“ Jutka izvući, ali sumnje se javljaju. Premijerka Ana Brnabić najavljuje da će reagovati ako institucije ne budu radile svoj posao u slučaju predsednika opštine Brus.

Predsednik Aleksandar Vučić je navodno namerno „zaobišao“ da poseti Brus i bude viđen sa Jeličićem. Da li je to naznaka da će biti „pušten niz vodu“? Njuz net „javlja“ da je predsednik Vučić najavio da bi Jeličić mogao da bude kažnjen isto kao Bratislav Gašić. Problem je izgleda mnogo veći. Jutka je, čini se, pojava i personifikacija Srbije – lokalni šerif, „sve i svja“. Na kraju njegove biografija na sajtu opštine Brus piše: „Uspešan privrednik. Oženjen, otac dvoje dece.“

Juče je, ipak, podneo ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.