Ministar finansija tvrdi da novca ima: Zašto onda prosvetni radnici nisu optimisti? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica. Ilustracija: R. Topalović

Uz poruku da je „najvažnije da novca ima“, ministar finansija Siniša Mali najavljuje za početak novembra rebalans ovogodišnjeg budžeta, a pred razgovore o budžetu za narednu godinu sindikati prosvetnih radnika nisu optimisti.

Neki, poput Sindikata obrazovanja Srbije, još od juna upozoravaju na loš materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

Predsednica tog sindikata Valentina Ilić kaže za Danas da su u više dopisa Vladi i nadležnim ministarstvima ukazali da je najavljeno povećanje plata za 12,5 odsto u narednoj godini nedovoljno, s obzirom na rast cena, projektovanu inflaciju do kraja godine i povećanje minimalne zarade za 14 odsto od 1. januara.

– Mi smo tražili povećanje plata za 25 odsto, ali bojim se da su vrlo rigidni kada je reč o obrazovanju – kaže Ilić.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, ističe da je taj sindikat zahtevao povećanje plata u prosveti za 20 odsto.

– Rekli su nam da od toga nema ništa. Tražili smo i da se pri produženju Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika minuli rad poveća sa 0,4 na 0,5 odsto. Ni to nam nisu dali, jer su rekli da im za to treba između 200 i 300 miliona dinara – podseća Brajković.

Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, kaže da prosvetni radnici rebalansom ovogodišnjeg budžeta neće dobiti ništa i da obećana povišica nije dovoljna.

– Mi smo održali sastanak sa svim sindikatima javnog sektora UGS Nezavisnost i konstatovali da dosadašnja povećanja osnovne zarade, kao i najavljeno povećanje od januara 2023. nije dovoljno i ne odražava realne potrebe zaposlenih u javnom sektoru. Rast troškova života i trenutna inflacija su daleko iznad najavljenog procenta povećanja zarada što direktno utiče na životni standard zaposlenih. Najavljeno povećanje osnovne zarade od 12,5 odsto dovešće do izjednačavanja blizu 100.000 zaposlenih u javnom sektoru sa minimalnom zaradom koja bi trebalo da bude izuzetak. Zbog toga ćemo nadležnim institucijama uputiti zahtev za povećanje zarada svim zaposlenim u javnom sektoru za 25 odsto – navodi Slović, uz najavu da će sindikat tražiti da se razgovara i o regresu i toplom obroku koji, kako kaže, postoje samo na papiru, ali ne i u praksi.

Nezadovoljni su i zaposleni u predškolskim ustanovama čiji sindikalni predstavnici su takođe slali dopise nadležnim institucijama.
Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja je tražio povećanje cene rada za 25 odsto, ukazujući da je trenutno najveća plata zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme 66.393 dinara, dok 30 odsto prima minimalac.

Uoči početka školske godine Unija sindikata prosvetnih radnika iznela je zahtev da se naredne tri godine zaposlenima u obrazovanju plate povećaju po 20 procenata, a osim toga njihov zahtev je bio da se obezbedi još 20 odsto u rebalansu budžeta za ovu godinu.

Tražili su i isplatu 50.000 dinara po zaposlenom na ime zaostalih dugovanja za svetosavske nagrade.

Za sada nema najave da će biti pregovora o ceni rada sa resornim ministrom Brankom Ružićem, niti sindikalci najavljuju zajedničke akcije kako bi se izborili za bolji materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari