sednica remafoto FoNet Milica Vučković

Ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović izjavio je danas da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nezavisno regulatorno telo i bilo kakav uticaj na njihov rad je nedozvoljen i nemoguć, pa i to da on komentariše njihovu obustavu rada.

Apelujem da se ne vrši pritisak na regulatorne agencije, RATEL i REM, rekao je Jovanović za RTS i dodao da kao ministar ne može da sudi da li su neku odluku doneli brže ili sporije.

„Sloboda medija, bezbednost, sloboda rada i izrazavanja novinara su prioriteti rada Vlade Srbije i Ministarsva i od prvog dana smo posvećeni tom poslu“, rekao je Jovanović i naglasio da je samo nekoliko dana pošto je stupio na funkciju počeo rad na realizaciji medijske strategije i Akcionog plana sa novinarskim udruženjima.

Radna grupa, mala, počela je s radom na izmeni krovnog zakona, naveo je ministar i dodao da su u toj grupi zastupljena sva medijska i novinarska udruženja koja su radila i na medijskoj strategiji.

„Verujem da do kraja godine možemo imati prvi nacrt“, rekao je Jovanović i objasnio da potom sledi javna rasprava, slanje u Brisel za mišljenje Evropske komisije, kako bi zakon bio spreman za Vladu Srbije i parlament, što bi se moglo očekivati u prvom kvartalu 2023. godine.

Upitan za televizije N1 i Nova S koje su zamračile svoje ekrane 6. decembra, Jovanović je objasnio da su te televizije to uradile samostalno i da nijedna državna institucija nije uticala na to da oni obustave svoj rad, „niko ih nije sprečavao“.

„Da tumačim šta su želeli da postignu, uticao bih na rad i odluke REM. To bi bilo kao da komentarišem kao ministar pravde odluke suda“, ilustrovao je ministar.

Jovanović je istakao i da činjenica da je samo nekoliko dana od pretnji koje su na Tviteru upućene novinarski Jeleni Obućeni pronađeni odgovorni za to, što dokazuje da je prioritet bezbednost i slobodan rad novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari