Ministarka posetila lokaciju kod Kruševca za Regionalni centar za upravljanje otpadom 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivotne sredine/DS

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović je danas posetila mesto gde će biti Regionalni centar za upravljanje otpadom „Кruševac – Srnje“, u kojem će se, kako je saopšteno, otpad tretirati po najvišim standardima.

„Realizacijom ovog projekta, biće produžen projektovani životni vek deponije gotovo do 2050. godine“, rekla je Vujović i podsetila da je usvojen Plan detaljne regulacije, zbog čega očekuje da rukovodstvo Kruševca što pre prikupiti i ostalu dokumentaciju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, kako bi radovi mogli da počnu.

Regionalni centar će unaprediti kvalitet života Кruševca, Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca jer će se sav njihov otpad tretirati na istom mestu, u tom modernom centru.

Ministarka je za iduću godinu najavila početak izgradnje postrojenja za preradu biološkog otpada, po čemu će ta deponija biti jedinstvena u Srbiji.

Projekat izgradnje Regionalnog centra „Kruševac – Srnje“ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodi uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), kao o jedan od kapitalnih zelenih projekata Vlade Srbije.

Samo u Ministarstvu zaštite životne sredine planirana je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, rekla je Vujović.

Konstatovala je da je upravljanje otpadom jedan od najvećih problema Srbije, ali veliki zeleni projekti doprineće sistemskom rešavanju tog problema i „za nekoliko godina promeniće sliku Srbije na bolje“, ocenia je ona.

Istakla je što se Grad Kruševca javlja na javne konkurse i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine sprovodi pošumljavanje, zamenu dotrajalih kotlova za grejanje što je značajan doprinos borbi protiv zagađenja vazduha u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari