Ministarstvo da obezbedi stipendije za buduće nastavnike tehnike i tehnologije 1Foto: Nenad Kovačević / Danas

Udruženje nastavnika tehnike i tehnologije Srbije zatražilo je od Ministarstva prosvete da spisku fakulteta za čije studente dodeljuju stipendije za deficitarna zanimanja, dodaju i Pedagoški fakultet u Vranju za stipendiranje budućih master profesora tehnike i informatike.

„U prosvetnom sistemu Srbije postoji nedostatak stručnih kadrova za nastavu tehnike i tehnologije. Do ovih podataka došli smo pregledom listi slobodnih radnih mesta Ministarstva prosvete gde se vidi veliki broj slobodnih mesta. Preko naših članova udruženja iz različitih školskih uprava imamo nezvanične informacije da na velikom broju slobodnih mesta nastavu izvode lica čije zvanje nije u skladu sa zvanjima koja su propisana Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi“, navodi se u dopisu Udruženja.

Napominju da je predmet tehnika i tehnologija multidisciplinarnog karaktera i obuhvata širok spektar oblasti, te u velikoj meri utiče na profesionalnu orijentaciju učenika u osnovnim školama kao i na izbor budućih zanimanja prilikom upisa učenika u srednje stručne škole i gimnazije.

„Suvišno je pominjati i obrazlagati očigledne potrebe za navedenim stručnim kadrovima za izvođenje nastave tehnike i tehnologije širom Republike Srbije. U polju visokog obrazovanja jedino Pedagoški fakultet u Vranju ima akreditovan program iz 2023. godine za integrisane studije tehnike i informatike za obrazovanje master profesora tehnike i informatike“, navodi se u dopisu Ministarstvu prosvete.

Udruženje nastavnika tehnike i tehnologije napominje da je osim potrebe za kadrovima, potrebna podrška u vidu stipendija studentima lošijeg materijalnog stanja koji se upravo nalaze na teritorijalnom delu Republike koju pokriva Pedagoški fakultet u Vranju Univerziteta u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari