Ministarstvo: Državni sekretar više nije notar 1Foto: FreeImages / Bartek Ambrozik

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja uputilo je redakciji Danasa demanti na tekst pod naslovom „Državni sekretar istovremeno i notar“ koji je objavljen danas u štampanom i onlajn izdanju Danasa.

Demanti prenosimo u celosti:

Poštovani,

Prema Zakonu o informisanju i medijima i Kodeksu novinara Srbije, a u odnosu na članak u vašem dnevnom listu „DANAS“ od 16. 8. 2017.godine, na strani br. 1 („Državni sekretar poseduje kancelariju javnog beležnika“) na strani br. 5 („Državni sekretar sa platom notara“), molimo vas da našu Ispravku objavite u celosti u sutrašnjem broju. Istovremeno, zahtevamo da tekst povučete sa vašeg onlajn izdanja.

Ispravka

Tačno je da je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Srbislav Cvejić imenovan kao službenik države. On od trenutka stupanja na mesto državnog sekretara ne obavlja javnobeležničke poslove, niti je državni sekretar sa platom notara, kako je u vašem tekstu navedeno.

Naime, činjenice dokazuju da je Srbislav Cvejić u zakonskom roku, istovremeno kada je izabran na funkciju državnog sekretara, u skladu sa zakonom odredio javnobeležničkog pomoćnika u svojoj kancelariji, da do prestanka mandata u Ministarstvu obavlja poslove umesto njega. O tome je obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije i zatražio autentično tumačenje o eventualnom postojanju sukoba interesa.

Član 46. zakona o javnom beležništvu propisuje da javni beležnik: (…) ako je izabran ili imenovan na neku javnu funkciju (…), u obavljanju poslova ga zamenjuje javnobeležnički zamenik“, što je Srbislav Cvejić kao javni beležnik u zakonskom roku i učinio.

Agencija za borbu protiv korupcije je u svom dopisu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i  Srbislavu Cvejiću od 27.07.2017. to potvrdila i ukazala da je postupao u skladu sa odredbama čl. 46 st. 1 i čl. 47 st. 1 Zakona o javnom beležništvu, kao i da je dužan da postupa u skladu sa odredbom čl. 50. stav 5. Član 50 stav 5 predviđa da zamenjeni javni beležnik, što je u ovom slučaju Srbislav Cvejić, ne sme obavljati javnobeležničke poslove dok traje zamena. Tačno je da Srbislav Cvejić nije lično odgovarao na pozive koji su mu upućeni – i nije ni mogao da odgovori – jer ste te pozive kako u tekstu i navodite, uputili kancelariji u kojoj on više ne obavlja posao javnog beležnika. Ali je vaš list dobio odgovor na postavljenja pitanja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gde se Srbislav Cvejić nalazi na funkciji državnog sekretara.

Inače, Srbislav Cvejić je od 2014. godine bio javni beležnik. Na sednici Vlade održanoj 13. jula ove godine imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kada je preneo svoja ovlašćenja na javnobeležničkog zamenika i prestao da obavlja posao javnog beležnika do završetka svog mandata u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari