Ministarstvo kulture: Tvrđava nije na listi Uneska

Povodom upozorenja da bi izgradnja gondole mogla da ugrozi kandidaturu Beogradske tvrđave za svetsku kulturnu baštinu

Ostavite komentar


  1. O boze…Pa nismo mi stara Grcka ili Rim sa toliko mnogo vrednog iz raznih epoha da ponesto mozemo i buldozerom razbiti!
    Ovako smo pokazali kako cenimo trud i rad oceva i dedova i niko me ne moze ubediti da bismo imali vise milosti prema onima kojima ni imena ne pamtimo ali ih stiti medjunarodna organizacija u koju ne bi da pripustimo Kosovo?!
    Mislim da nam svet veruje koliko i mi sami sebi-NIKAKO!!!
    Ali sta ocekivati od zlocinaca prema ljudima druge vere i nacije nego da nastave da divljaju po kamenu i zidovima.

  2. I opet neistine za dezavuisanje ljudi van struke: jedina nadlezna institucija za izdavanje dozvola za nepokretna kulturna dobra je MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA! Sve ostale institucije – Zavodi i muzeji u Srbiji su pod ingerencijom pomenutog Ministarstva, dakle jasna je hijerarhija. Zatim, Republicki zavod za zaštitu spomenika kulture ovoga puta uz gradski zavod cija je prethodna direktorka drugarica Gorana Vesica i stoga bila vatreni pobornik „Beograda na vodi“, su posle svih devastiranja lokaliteta od izuzetnog znacaja i velikog znacaja u Srbiji, uspeli da se dočepaju i Beogradske tvrdjave i da aminuju svo NEPOVRATNO uništenje, koje ce da prethodi izgradnji gondole. A najvaznije, u kontekstu tentativne ili preliminarne liste lokaliteta za UNESCO: 2015.-te godine je 60 lokaliteta na Rimskom limesu Dunava ušlo na preliminarnu listu lokaliteta za UNESCO. Medju njima je i Beogradska tvrdjava. Stoga, ne samo sto ce se izgradnjom groteskne gondole uništiti spomenik od izuzetnog znacaja, odnosno jedan njegov deo, nego se direktno uništava kulturno nasledje Srbije koje bi mnogo više novca donelo kada bi bilo dobro prezentovano i promovisano, nego da se grade vašarške gondole zamisljene u umovima seoskih geliptera. Tuga i jad kakvi se sve zločini čine nad Beogradom od strane institucija koje su po zakonu duzne da CUVAJU kulturno nasledje, a ne da ga uništavaju. Sram da vas bude Zavodi!

  3. Nije na listi UNESCO zbog Vojnog muzeja koji pripada vojsci.
    Tek kad se to pitanje reši, i Ministarstvo vojske eventualno „pokloni“, ili preda na upravljanje, Gradu Beogradu pomenuti muzej, moći će se ući u tu dugoočekivanu proceduru.
    Da bi neki lokalitet bio pod UNESCO zaštitom, mora biti 100% pod okriljem grada ili lokalne samouprave.

    1. Moglo bi u istom paketu da pokloni i Muzej vazduhoplovstva koji se ukida, takođe bez mišljenje Zavoda za zaštitu. Valjda im zgodno došlo da se ugrade u gondolu i da prodaju eksponate Muzeja kolekcionarima i eto ti para za razne namene, za nove gondole i gluposti. A sve Zavode za zaštitu u zemlji treba rasformirati i osnovati nove koji će biti pod patronatom Evropske unije, Egipatskog direktorata za antikvitete i sličnih organizacija koje stvarno vode brigu o zaštiti. Kod nas su Zavodi pojam za korupciju i političu manipulaciju, u Beogradu rasturaju stanicu i okolinu, Cvetni trg uništen, mnogo toga porušeno, u novom Sadu ruše zgrade u centru, jermenski spomenik nestao.

  4. Pošto tvrdjava nije na listi UNESKA, treba je odmah razvaliti i pokloniti stranim investitorima radi neophodne izgradnje kalemegdanskog autoputa, kroz sredinu velike pustinjske oaze sa mnogo palmi, trijumfalnom kapijom i spomenikom nekom rimskom caru, što će sve zajedno beskrajno imresionirati gondolaše.

  5. Pa zar mora nesto da bude na unesco listi, da bi ga sacuvali. Koje su ovo gluposti, pa ono sto je nase samo mi mozemo da sacuvamo, ane drugi. Ovo je nastavao rusilackih pretenzija, izdajnickih vlasti, tako je i Aca cvika, digao u vazduh Zrnov i postavio onu skalameriju na Avali.

  6. onda je vi lepo razrušite, prodajte kamenje, ima dobru cenu, pa napravite jedan dobar šoping mol. Od lokalnih i republičkih službenika ništa bolje ni ne možemo da očekujemo.

  7. Stalno tvrđava, pa tvrđava. Dokle ta Beogradska tvrđava. Dokle te sebičnost i toga ja pa ja. Ima još tvđava u Srbiji. Petrovaradinska tvrđava je druga po veličini u Evropi ali za Beograđane (čiji je zavičaj tamo daleko) postoji samo ta tvrđava i za druge tvrđeve ih nije briga. Nije važno to što se na Petrovaradinskoj tvrđavi održava najveći sajam narkomana već što niko ne gazduje sa ateljeima, hotelskim i restoranskim kapacitetima, ostalim sadržajima i velikim zloupotrebama. Važno je to što ti, što im smeta sve, ne znaju za druge tvrđave, niti su videli i posetili te druge tvrđave. U suštini njih interesuje samo da nametnu svoju volju i njihove vikendice na padinama planina da ih podsećaju na zavičaj. Preskočili su prvu lekciju koja važi preko 2000 godina u celom svetu. A to je: Kada dođeš u Rim ponašaj se kao… a ako ti se ne sviđa menjaj domovinu a ne domicilno stanovništvo.

    1. Mene jako zanima šta će biti sa Beogradskom tvrđavom ,jer tu živim.Niko neće bolje znati šta treba raditi od onih koji tu žive.Mogu samo zamisliti šta bi rekli Novosađani kad bi Beograđani počeli da im „uređuju“ Petrovaradin .

  8. Pa Srbiju posle ovog vandalizma treba izbaciti iz Uneska..Kako je i ono stepenište razlupano vandalski bez ikakve želje da se restaurira i sačuva,kao što radi i ova vlast sa državom Srbijom.

  9. Da su ovakav vandalski cin uradili Albanci na nekom srpskom spomeniku kulture na Kosovu, digla bi se nevidjena medijska prasina u Srbiji. Moje skromno misljenje je da nas posle ovoga treba iskljuciti iz Uneska.

  10. Pitam se pitam, da li to znači da će nas kompletno izbrisati sa liste Uneska? Postoji nešto što se ne može iznova napraviti, ne postoji ta klasa, takav materijal, to se čuva kao suvo zlato, restaurira se i to kvalitetni poznavaoci i stručnjaci mogu da prionu. Čudjenje!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.