Dve srednje škole u Babušnici – Gimnaziju i Tehničku školu – ukupno pohađa 186 učenika. Profesori su zadovoljni njihovim uspehom u prvom polugođu, ali ne i činjenicom što još uvek umesto jedne mešovite postoje dve škole. Najvažnije je da su novine koje se odnose na učenike prvog razreda u obe škole dobro prihvaćene i da je nastava bez problema realizovana.

Dve srednje škole u Babušnici – Gimnaziju i Tehničku školu – ukupno pohađa 186 učenika. Profesori su zadovoljni njihovim uspehom u prvom polugođu, ali ne i činjenicom što još uvek umesto jedne mešovite postoje dve škole. Najvažnije je da su novine koje se odnose na učenike prvog razreda u obe škole dobro prihvaćene i da je nastava bez problema realizovana.
Direktor Gimnazije Časlav Tasić kaže da su prvi put ove godine u prvom razredu Gimnazije upisali jedno odeljenje opšteg tipa, ocenjujući da su se učenici i profesori dobro uklopili u nastavne planove i programe.
– U Tehničkoj školi imali smo takođe jednu novinu, a to je jedno odeljenje s četvrtim stepenom. Reč je o odeljenju tehničar motornih vozila. I u tom odeljenju nastava se realizuje prema planu i programu. U ovoj školi imamo i jedno novo odeljenje s trećim stepenom – metaloglodači i automehaničari. I u tom odeljenju se sve odvija po planu – kaže Tasić.
Tasić kaže da je sada pravo vreme i za pravljenje plana upisa u narednoj školskoj godini. Međutim, izostala je uobičajena saradnja s Ministarstvom prosvete.
– Ministarstvo prosvete i sporta uvek je organizovalo javnu raspravu oko plana upisa učenika. Na ove sastanke pozivani su direktori osnovnih i srednjih škola, predsednici školskih odbora i predstavnici lokalne samouprave, sindikata i direktori firmi koje su zainteresovane za određene profile zanimanja. Ovoga puta takve javne rasprave nije bilo. Od Školske uprave u Nišu dobili smo upitnik u koji treba da unesemo svoj plan upisa za narednu školsku godinu. Na nastavničkim većima smo o tome raspravljali. Za narednu školsku godinu tražićemo upis dva gimnazijska odeljenja društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera zbog pojačanog interesovanja učenika osmog razreda za upis u Gimnaziju. Nemamo nikakvu informaciju iz Ministarstva. U okviru Tehničke škole dogovorili smo se da zatražimo upis jednog odeljenja konfekcionera krojača, s obzirom na to da postoji interesovanje tekstilne industrije Babušnice za jednim takvim odeljenjem. Ni za ovo odeljenje ne znamo kakav će biti stav Ministarstva. Naša je ideja da učenike tog odeljenja stipendiraju tekstilne firme kojima nedostaje radna snaga – kaže Tasić.
Iskustva babušničkih prosvetara s Ministarstvom prosvete i sporta nisu najsjajnija, jer je ono do sada samo delimično uvažavalo njihove zahteve.
– Ministarstvo se poigralo s nama. Prošli put su od nas zahtevali da formiramo mešovitu školu, rekavši da je to jedini izlaz iz krize. Kad smo doneli takvu odluku Ministarstvo je jednostavno ćutalo. Predali smo elaborat o mešovitoj školi koji su usvojili svi organi. Hteli smo da imamo zanimanja koja su atraktivna za našu sredinu, ali i da privučemo i učenike sa strane. Imamo i Dom učenika. Jedno od tih atraktivnih profila bilo je tehničar drumskog saobraćaja, ali niti smo mi dobili mešovitu školu, niti ovo odeljenje. Umesto tog zanimanja dobili smo zanimanje tehničar motornih vozila. Ne kažem da je to loše zanimanje, jer se učenici upisuju za to zanimanje, ali je lepo da imamo još neko atraktivnije zanimanje s četvrtim stepenom stručnosti – kaže Tasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari