Ministarstvo odbrane: Dodatna obuka vojnika u jedinicama Rečne flotile 1Rečna flotila, foto: MOD

U jedinicama Rečne flotile u toku je dodatno osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su dužnosti na brodovima Vojske Srbije primili u prethodnom periodu, saopšteno je danas.

„Obuka se realizuje na Dunavu kod Novog Sada i Beograda, a cilj je da svi članovi posade osim za osnovnu, budu osposobljeni i za efikasno obavljanje drugih dužnosti u okviru brodskih borbenih stanica“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vojnici se, u skladu sa svojim specijalnostima, osposobljavaju za rukovanje brodskim navigacijsko-informacionim sistemima, komunikaciju u združenom plovljenju, borbenu upotrebu brodskog artiljerijskog naoružanja, te za opsluživanje i održavanje uređaja i mehanizama u pogonskom odeljenju.

„U ovoj fazi, obuka se izvodi kako na sidrištu tako i u plovidbi, da bi se, potom, kroz realizaciju taktičke vežbe i gađanja, zaokružio celokupan proces osposobljavanja za nove dužnosti“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se dodatnim osposobljavanjem profesionalnih vojnika, koje se u Rečnoj flotili redovno sprovodi, unapređuje otpornost i ukupna borbena gotovost ovog sastava za izvršavanje zadataka u operacijama Vojske Srbije, u zahvatu plovnih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari