Ministarstvo odbrane: Plate vojnika samo u prošloj godini veće za 18 odsto 1Privremena kovid bolnica na prostoru Šumadije sajma Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije (arhiva)

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihovim zaposlenima i pripadnicima Vojske Srbije (VS) samo u prošloj godini plate povećane za 18 odsto, u januaru i novembru, kao i da su u istom procentu primanja svih vojnika, učenika i kadeta i lica na stručnom usavršavanju.

Reagujući na saopštenje Sindikata zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije „Sloga“, ministarstvo dodaje i da su su pripadnicima MO i VS povećane prinadležnosti po raznim osnovama, što je „kumulativno značajno doprinelo uvećanju njihovih zarada“.

„Sloga“ je prethodno ocenila da zarade zaposlenih u vojsci nisu povećavane, već smanjivane, a takođe su pozvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ispuni ranija obećanja o uvećanju zarada.

„Koliko su tvrdnje sindikata ‘Sloga’ zlonamerne najbolje pokazuju podaci da je u odnosu na 2012. godinu prosečna plata oficira povećana za 42 posto, podoficira 46 posto, vojnika 41 posto, dok je prosečna plata vojnih službenika i nameštenika viša za 42 posto“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je u toku 2019. godine Odbrambena industrija Srbije uložila 14 miliona evra u proizvodne kapacitete, a da su investicije u Odbrambenu industriju Srbije od 2013. do 2019. skoro šest puta veće od ukupnih šestogodišnjih investicija u periodu od 2007. do 2012. godine.

Ministarstvo navodi i da je izvoz Odbrambene industrije Srbije u 2019. godini bio je veći za tri puta u odnosu na 2012. godinu.

„Samo tokom 2019. godine nabavljeno je 12.000 kompleta terenske unifore M-10, 6.000 komada kombinezona maskirnih M-10, 34.000 pari čizama terenskih letnjih i zimskih M-18, majice maskirne polo M-12 za sve pripadnike VS i 1.800 modularnih ranaca za opremanje po projektu 1.500+, a nabavke su nastavljene i tokom ove godine“, kazalo je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari