Ministarstvo odbrane tuži predsednika Vojnog sindikata 1Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će morati da podnese tužbu protiv predsednika Vojnog sindikata Novice Antića, nakon što je taj sindikat saopštio da je tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Kako navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane, Vojni sindikat Srbije nastavlja sa pokušajima da politički motivisanim neistinama i napadima na pripadnike Ministarstva odbrane nanese štetu „visokom ugledu koje Ministarstvo odbrane ima u javnosti, posebno u godini kada beleži izuzetne uspehe u jačanju Vojske Srbije i poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika“.

„Očigledno je da su i ovaj i raniji neargumentovani napadi na Ministarstvo odbrane i iznošenje tendencioznih i lažnih podataka, deo političkog angažmana i samopromocije predsednika Vojnog sindikata Novice Antića. On, kao kandidat jedne političke stranke na budućim izborima i koji nije pripadnik Vojske Srbije, svodi rad Vojnog sindikata na jedini cilj a to je pokušaj svoje političke samopromocije i narušavanja ugleda Ministarstva odbrane“, navodi se iz ministarstva kojim rukovodi Aleksandar Vulin.

U najnovijem saopštenju, dodaju, Vojni sindikat iznosi notorne laži u vezi sa postupkom utvrđivanja reprezentativnosti koji je u svemu sproveden u skladu sa Zakonom o radu.

„Pistupajući po zahtevu Vojnog sindikata za utvrđivanje reprezentativnosti Ministarstvo odbrane je formiralo komisiju koja je sprovela postupak u skladu sa zakonom. U postupku je učestvovao Vojni sindikat, kao i drugi zainteresovani sindikati u Ministarstvu odbrane. U postupku je utvrđeno da Vojni sindikat Srbije od pet uslova za reprezentativnost ne ispunjava jedan, a potrebno je da sindikat po zakonu ispunjava kumulativno svih pet uslova kako bi se pozitivno rešio njihov zahtev. Naime, utvrđeno je da sindikat nije organizovan i ne deluje na principu slobode sindikalnog organizovanja“, dodaju iz Ministarstva.

Prema njihovim navodima, Komisija za utvrđivanje reprezentativnosti je čak dala mogućnost sindikatu da ispravi nepravilnost i pruži dokaz da ispunjava i ovaj uslov, iako poslodavac nema tu obavezu po zakonu, ali je u duhu socijalnog dijaloga dao sindikatu naknadni rok za dostavljanje dokaza. Međutim, Vojni  sindikat, kako kažu, ni u naknadnom roku nije dostavio dokaz o ispunjenosti uslova.

„Tužba upravnom sudu protiv rešenja Ministarstva odbrane donetom u upravnom postupku nije tužba protiv ministra Vulina, pa sindikat ponovo svojim lažima obmanjuje javnost. Napominjemo da je nadležno tužilaštvo odbacilo sve prijave koje su predstavici Vojnog sindikata Srbije podnosili protiv ministra Vulina pa je pozivanje sindikata na to da im je reprezentativnost uskraćena jer ukazuju na navodne nepravilnosti potpuno neosnovano“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na kraju napominju s obzirom da je nadležno tužilaštvo pozivalo predstavnike Vojnog sindikata da dostave dokaze za svoje ranije tvrdnje, te da su odbili da dostave bilo kakav dokaz tužilaštvu, kao i da komuniciraju sa organima Vojne policije i civilnog tužilaštva, te da ni ovoga puta ne postoji nijedan argumenat koji potvrđuju iznete optužbe, Ministarstvo odbrane moraće da protiv predstavnika Vojnog sindikata podnese tužbu i tako im omogući da na sudu dokažu svoje neosnovane optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari