Ministarstvo pravde: Besplatnu pravnu pomoć iskoristila 1.902 građanina 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da su tokom prvih šest meseci primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći tu pogodnost iskoristila 1.902 građanina.

Od 1. oktobra 2019. godine, kada je počela primena tog zakona, do kraja marta 2020. godine podneto je ukupno 2.079 zahteva za besplatnu pravnu pomoć. Većini korisnika potrebnu besplatnu pravnu pomoć pružile su nadležne službe u lokalnim samoupravama, dok je advokatima upućeno 416 korisnika, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Besplatna pravna pomoć najčešće je pružana u parničnim i upravnim postupcima, ali i u drugim oblastima.

Veliki broj zahteva odnosio se na razvod braka, davanje izdržavanja, poveravanje dece, dok je u krivičnom postupku najčešće pružana žrtvama nasilja u porodici.

Pored besplatne pravne pomoći, zakon omogućava i besplatnu pravnu podršku, koju mogu da pružaju posrednici u rešavanju sporova, javni beležnici i udruženja građana. Za pola godine primene zakona pravni savet dobilo je 7.460 građana, opštu pravnu informaciju njih 3.657, a pomoć u sastavljanju formulara imalo je 635 građana.

Broj korisnika besplatne pravne podrške je znatno veći, jer je veliki broj jedinica lokalne samouprave pružao pravne savete i opšte pravne informacije svim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari