AKB: Postignut sporazum sa Ministarstvom pravde o spornim odredbama zakona o krivičnom postupku 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokatska komora Beograda (AKB) saopštila je danas da je na sastanku predstavnika advokatskih komora i Ministarstva pravde postignut sporazum po kom odredbe budućeg zakona o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku neće važiti retroaktivno i po kom će odredbe o e-Sudu za advokate postojati samo kao mogućnost a ne kao obaveza.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva pravde dogovoreno je da se brišu odredbe budućeg zakona prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti, smatra povučenim.

Navodi se da je dogovoreno i da po okončanju utvrđene javne rasprave nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru.

Usaglašeno je i da će sastav Radne grupe za izradu nacrta zakona biti dopunjen predstavnicima koje predloži Advokatska komora Srbije (AKS) tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova grupe.

„Radna grupa će u proširenom sastavu nastaviti javnu raspravu, razmotriti sve primedbe i sugestije iznete od stranke AKS, kao i primedbe, predloge i sugestije iznete od strane drugih učesnika u javnoj raspravi i u skladu sa tim primedbama revidirati nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku, prevashodno sagledavajući cilj izmena“, stoji u saopštenju.

U saopšenju Ministarstva pravde je navedeno da će ministarstvo i AKS na narednim sastancima redovno razmatrati realizaciju ovog sporazuma.

Deo advokata nedavno je počeo proteste zahtevajući da se nacrt zakona povuče iz javne procedure, kako bi se pristupilo izradi novog, tvrdeći da će samo imućni moći da štite prava ako su im povredjena i da je donet u interesu bankarskog lobija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari