Ministarstvo prostora: Hala 1 na Sajmu nije zaštićena urbanističkim projektom 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Kolektiv Ministarstvo prostora saopštila je da je područje beogradskog Sajma neophodno razraditi kroz plan detaljne regulacije, jer se mora sagledati kao jedinstvena celina, koja ima svoj kontekst i okruženje, koji se takođe moraju uzeti u obzir, prenosi N1.

“Ne postoji realna potreba za izradom ovog urbanističkog projekta, jer se formiranje parcele na kojoj se nalazi Hala 1 i određivanje javne namene hale, takođe može uraditi kroz plan detaljne regulacije, koji je obavezan za kompleks sajma. Zato se postavlja pitanje zašto je onda urađen ovaj urbanistički projekat”, kaže Božena Stojić iz Ministarstva prostora.

U saopštenju se podseća da se prema Zakonu, urbanistički projekat donosi kraćom procedurom od plana, javna prezentacija traje samo sedam dana, a Komisija nije u obavezi da odgovori na primedbe i ne održava se javna diskusija.

Ovo nam govori da za širu javnost, stručnjake i sve zainteresovane nema mesta u planiranju, što je nedopustivo kada se radi o važnim celinama u gradu koje imaju kulturno-istorijski značaj, ukazuju iz Ministarstva prostora.

Planska regulativa kaže da je urbanistički projekat planski osnov i omogućava građevinske radove na datoj parceli.

“U konkretnom slučaju, ovaj urbanistički projekat je nezakonit jer ne sadrži svoje osnovne elemente. U sadržaju je bilo neophodno navesti karakteristike Hale 1, a one nisu prikazane, niti je propisan način i uslovi njene rekonstrukcije, što dovodi u pitanje njenu budućnost, jer je ovo bila prilika da se ona zaštiti, ali to nije učinjeno”, navodi Stojić.

Dodaje i da je veliki problem što ovaj urbanistički projekat ne određuje pravila i ograničenja građenja na parceli, što ostavlja mogućnosti za rekonstrukciju Hale na različite načine.

Iz Ministarstva prostora navode da se čini da je preskakanje koraka u planiranju postala praksa, jer ovakve celine ne bi smele da se rade bez Generalnog urbanističkog plana, koji strateški planira grad kao celinu.

Međutim, ovaj plan je, kako se podseća, u izradi već četiri godine, a pitanje je kada će se javnost videti nacrt plana.

Sada vidimo da je došlo do još većeg nepoštovanja procedura, gde se pre plana detaljne regulacije izrađuje urbanistički projekat, koji treba da bude poslednji u proceduri, i da ostavi zadnju reč šta će tu tačno da se gradi i u kom obimu, upozoravaju iz Ministarstva prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari