Ministarstvo prosvete: Fakultetske diplome stečene u Srbiji validne, mediji šire neistine 1Foto: N1

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odbacilo je danas kao neistinite navode pojedinih medija da je ugrožena validnost diploma sa fakulteta u Srbiji u drugim zemljama.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da validnost diploma „ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA)“ i optužilo pojedine medije da svojim pisanjem „nepotrebno podižu paniku i obmanjuju javnost“.

„Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) je nezavisno telo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema nikakvu nadležnost za pitanja nezavisnih tela. Isključiva adresa jesu Upravi odbor i Direktorat nacionalnog tela za akreditaciju“, stoji u saopštenju.

Prethodno je Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), koja okuplja pripadnike akademske zajednice, objavila da je Evropska asocijacija za kvalitet visokog obrazovanja (ENQA) suspendovala članstvo Nacionalnog tela za akreditaciju.

„Validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji dovedena je u pitanje kada je objavljeno da je članica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), bila niko drugi, nego profesorka Univerziteta Singidunum Verka Jovanović. Budući da je naše telo za dodelu akreditacija stavljeno pod nadzor jos 2017, kao i da je naše članstvo suspendovano, diplome stečene u Srbiji prete da za mlade ljude postanu veliki problem, umesto nagrade za godine učenja i truda“, saopštila je tim povodom omladina Pokreta slobodnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.