Ministarstvo prosvete i SKONUS apelovali na studente da poštuju epidemiološke mere 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) apelovali su danas na studente da se tokom pandemije Kovida-19 ponašaju odgovorno i poštuju propisane epidemiološke mere.

Oni su u saopštenju povodom početka školske godine na fakultetima ocenili da je važno da se, pre svega, za studente prve godine, nastavni proces organizuje u amfiteatrima, slušaonicama i vežbaonicama u manjim grupama u skladu sa upućenim preporukama za prevenciju širenja virusa na visokoškolskim ustanovama.

Na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete i SKONUS-a je dogovoreno da će se studentski parlamenti aktivno uključiti u sprovođenje mera prevencije a da će prosvetna inspekcija organizovati preventivne i savetodavne posete visokoškolskim ustanovama, sprovoditi pojačani nadzor i kontrolisati poštovanje preporuka koje su date u vezi sa početkom nastave, organizovanjem ispita i prevencijom širenja infekcije na tim ustanovama.

Upućen je poziv visokoškolskim ustanovama da postupe u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete koje su im dostavljene 18. i 21. septembra, da iskažu solidarnost sa studentima i preispitaju merila i kriterijume za utvrđivanje visine školarina za školsku 2020/21. godinu, kao i da uvaže sve opravdane zahteve studenata za umanjenje školarina za narednu školsku godinu, odnosno za refundiranje dela školarina za školsku 2019/20. godinu shodno uslovima održavanja nastave u prethodnoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari