Ministarstvo: Uništavanje bilborda romskim žrtvama alarm za društvo 1Foto: Twitter/ref_srbija

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin ocenio je da je ispisivanje simbola neonacističke grupe i uništavanje bilborda koji je u Novom Sadu postavljen povodom Dana Sećanja na romske žrtve holokausta, čin koji vređa Srbiju i alarm za društvo.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Gligorin je rekao da je to čin koji vređa romske žrtve i Rome koji danas žive u Srbiji, ali i Srbiju, i izrazio uverenje da će nadležni brzo reagovati i otkriti počinioca.

„Slavljenje ideologije u zemlji i narodu koji je, uz Rome i Jevreje, uvek bilo meta nacista alarm je za naše društvo“, rekao je Gligorin i dodao da se Vlada Srbije zalaže za stvaranje društvene klime u kojoj niko ne sme biti ugrožen zbog svoje rase, porekla ili „druge lične karakteristike“.

On je ocenio da je neophodno još više govoriti na ovu temu u cilju edukacije društva o jednom od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i sprečavanja da se ovakvi i slični događaji ponove u budućnosti.

Gligorin je rekao da samo unapređenje položaja Roma i njihovo ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života može da dovede do suštinskih promena.

„Program Barvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije, namenjen visokoobrazovanim Romima sa ciljem unapređenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave, još jedan je pokazatelj da država vodi računa o romskoj populaciji i građenju inkluzivnog društva“, rekao je on.

Gligorin je dodao da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu radi na izradi programa koji ima za cilj zaposlenje 100 Roma u javnoj administraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari