Ministarstvo: Za 80 odsto povećana ulaganja u nauku 1Foto: N1

Ulaganja u nauku su veća za 80 odsto u odnosu na period od pre 10 godina, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika veća su za 35 odsto, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Reagujući na plasman Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, u Ministarstvu nabrajaju koje korake su predzeli:

„U cilju stavranja podsticajnog i izvesnog okruženja za naučna istraživanja Ministarstvo je reformisalo sistem finansiranja nauke i povećalo ulaganja u razvoj naučne infrastrukture. Uspostavljeno je institucionalno finansiranje koje je ovaj sistem uredilo na način da on bude izvestan u i pogledu egzistencije naučnika, i u pogledu finansiranja njihovog naučno-istraživačkog rada. Formirani su posebni fondovi, Fond za nauku i Fond za inovacinu delatnost, putem kojih se značajna sredstva ulažu u istraživanja u okviru svih oblasti. Nastojanje je da se podrže kvalitetni projekti koji će doprineti razvoju nauke, ali i njenoj praktičnoj primeni u svakodnevnom životu, a za finansiranje projekata koriste se i budžetska sredstva, ali i raspoloživa sredstva iz fondova EU“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, za program „Ideje“ Fonda za nauku država će sa 30 miliona evra podržati najbolje istraživačke projekte. Takođe kroz program PROMIS finansira se 59 projekata. Maksimalan budžet jednog projekta iznosi do 200.000 evra.

Program okuplja 320 istraživača koji će realizovati osnovna i primenjena istraživanja iz svih oblasti nauke: prirodne nauke, tehnika i tehnologija, medicina, biotehnika i društvene i humanističke nauke. U pripremi su i dva nova javna poziva za nove programe podrške putem ovog fonda.

„Podržana su i medicinska istraživanja kroz poseban COVID program, a  značajna sredstva ulažu se kako bi naša zemlja i naučnici imali što veća postignuća iz punopravnog članstva u CERN-u, na koje smo ponosni. Fond za inovacionu delatnost je od osnivanja uložio ukupno 37 miliona evra u razvoj inovacija i to 31,2 milion za realizaciju 227 inovativnih projekata. Takođe, širi se postojeća mreža od 65 instituta i osnivaju novi – Institut za veštačku inteligenciju, Institut za informacione tehnologije, Institut BioSens, a pri Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo uspostavljen je Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Širi se i meža naučno tehnoloških parkova u čiju je izgradnju i opremanje uloženo više od 53,7 miliona evra“, ističu u Ministarstvu.

Napominju da je cilj države da istraživačima, posebno mladim, stvori uslove za rad u Srbiji, zato posebno podstiče mlade istraživače, studente doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački rad u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.

Do sada je, kako se navodi u saopštenju, po sva četiri poziva uključeno 1.657 mladih istraživača-studenata doktorskih studija.

„Država je strateški pristupila reformama u nauci i visokom obrazovanju i usvojene su strategije kojima su planirana značajna ulaganja u naučnu infrastrukturu i nauku – Strategija razvoja nauke 2021-2025, Strategija razvoja veštačke inteligencije i Strategije pametnih specijalizacija. Ova dokumenta javnih politika i aktivnosti koje su njima predviđene će, uz osnovnu Strategiju razvoja obrazovanja do 2030, doprineti da se načini značajan pomak u ovom polju. Takođe, značajan korak načinjen je i usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju kojim se otvaraju vrata za punopravno članstvo u ENQA“, navode u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari