Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pozvalo na borbu protiv govora mržnje 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava upozorilo je danas, na Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, na rastuće dejstvo sve prisutnijeg govora mržnje u javnom diskursu i pozvalo na kontinuiranu borbu protiv te pojave.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Tomislav Žigmanov istakao je da je sloboda govora univerzalno ljudsko pravo, ali da ta sloboda nije apsolutna, jer pretpostavlja određena ograničenja i obaveze pojedinca, udruženja i državnih institucija za uvažavanje prava i interesa drugih.

On je podsetio da govor mržnje podstiče predrasude, širi neprijateljstvo i diskriminaciju, često poziva na nasilje i šalje poruke netrpeljivosti i netolerancije, zagovara propagandne aktivnosti protiv pojedinca ili grupe na osnovu njihovog ličnog ili pretpostavljenog svojstva i što je sve prisutnije, zbog različitog političkog ili ideološkog mišljenja.

Žigmanov je dodao da Vlada Srbije pokazuje čvrstu opredeljenost da svojom politikom i mehanizmima utiče da se u svim sektorima ojača borba protiv govora mrženje i obezbedi primena zakona, te poveća nivo odgovornosti za svaki vid nasilja i zloupotreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari