Ministarstvo za rad: Raspisan programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom 1Foto: Pixabay/stevepb

Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji raspisan je danas, a rok za prijavljivanje je do 20. januara 2024. godine, saopštilo je ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Na ovogodišnjem konkursu imaćemo iznos sredstava kao za prošlu godinu, što je veći iznos u odnosu na prethodne godine, 270 miliona dinara, ovo jesu tehničke stvari, ali su za vas veoma važne, od načina vašeg prijavljivanja, programa koje budete podneli, zavisiće brzina obrade u okviru samog Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na sastanku sa predstavnicima 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom.

Dodao je da je krajnji rok za objavljivanje rezultata kraj marta naredne godine.

Ministar Selaković je uputio apel predstavnicima sva 33 saveza, da u programima sa kojima će učestvovati na konkursu, uvrste akciju tog ministarstva „Srbija bez barijera“, „da je učine još vidljivijom i da na taj način istaknu cilj i smisao same kampanje“.

„Što se vi potrudite više da učinite Srbiju bez barijera vidljivijom, saglasje i sabornost Ministarstva i svih vaših saveza, naravno uvek smo spremni da pomognemo i podržimo medijsko praćenje vaših aktivnosti, u kome god segmentu da mislite da je to potrebno, mislim da ste nam tim otvorili vrata, ne mislim već tvrdim, da i kod predsednika Vlade, naravno i predsednika Srbije koji je inicirao mnoge aktivnosti još od 2017. godine“, istakao je ministar Selaković u saopštenju.

Selaković je predstavnicima Saveza naveo da je za sledeću godinu obezbeđeno 50 miliona dinara za socijalno preduzetništvo, i dodao da to za cilj ima stalno zapošljavanje ranjivih grupa, u koje spadaju osobe sa invaliditetom.

„To omogućava svakom pojedincu, da u skladu sa Zakonom organizuje svoje poslovanje, koje će biti ovlašćeno u svojoj zastupljenosti na tržištu. To konkretno znači da će se obezbediti ozbiljne poreske olakšice za ljude koji se bave socijalnim preduzetništvom, da će se obezbediti povlašćeni sistem socijalnih javnih nabavki, gde će ono što proizvedu socijalna preduzeća moći na tržištu da se kupuje po značajno nižim cenama“, rekao je Selaković.

Selaković je pozvao sve predstavnike Saveza da se potrude i što bolje urade svoje programe za 2024. godinu, kako bi sledeći susret i dodela ugovora usledila i pre roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari