Ministarstvo zdravlja: Do sada u Srbiji bez zaplena fentanila i smrtnih slučajeva zbog te droge 1Zaplenjena droga Foto: MUP

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da na teritoriji Srbije do sada nije zaplenjena droga fentanil, niti je registrovan smrtni slučaj izazvan korišćenjem te hemijske zamene za heroin.

Iz tog resora su saopštili da su posle upozorenja udruženja „Prevent“ da su četiri osobe preminule zbog moguće upotrebe fentanila, saopštili da su preduzeli „sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca“.

„Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozoravanja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozoravanja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Srbije“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je u vezi sa tim navodima održan hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima.

„Ministarstvo zdravlja će svakako pojačati mere opreza i u narednom periodu preporučiti adekvatne aktivnosti koje bi učesnici sistema ranog upozoravanja trebalo da preduzimaju u ovoj oblasti radi bezbednosti i zaštite zdravlja stanovništva“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari