Miodrag Kostić: Ukrajinski tast 1Foto: FoNet/MK Grupa

„Strategiju razvoja prenosim u Ukrajinu“, saopštio je Miodrag Kostić 2006. godine kada se okrenuo poljoprivrednoj proizvodnji na nepreglednim prostranstvima ukrajinske stepe.

U narednoj deceniji obrađivao je desetine hiljada hektara da bi 2017. prodao svoje kompanije u Ukrajini i vratio se Srbiji i regionu bivše Jugoslavije.

Ovih dana rusko-ukrajinska kriza koštala je Kostića već dogovorenog preuzimanja ruske Sberbanke u Sloveniji.

I dalje se ne zna šta će biti sa preuzimanjem filijala ruske banke u Hrvatskoj, BiH i Mađarskoj.

Od vremena oranja ukrajinskih njiva Kostićeva MK grupa znatno se promenila.

NJegova imperija, koju je Forbs procenio 2017. godine na preko 500 miliona dolara, od tada se proširila na bankarstvo i hotelijerstvo.

Kostić je preuzeo AIK banku, a onda preko nje je kupio imovinu grčke Alfa banke, a zatim je ušao i na EU tržište kupovinom slovenačke Gorenjske banke.

U hotelijerskom biznisu poseduje dva Kempinski hotela sa pet zvezdica, u Portorožu i Istri, udeo u aerodromu u Portorožu, hotel Grand na Kopaoniku, hotel Šeraton u Novom Sadu i oko 30 odsto udela u šest hotela Budvanske rivijere, i hotelima Sveti Stefan i Miločer u Crnoj gori.

Pre nekoliko godina uložio je i u gradnju vetroparkova sa italijanskom firmom Fintel.

I dalje je jedan od najvećih latifundista u Srbiji jer njegovi traktori obrađuju 15.000 hektara zemlje u Vojvodini i njegove firme čine četvrtinu poljoprivrednog izvoza Srbije odnosno izvezu oko 300 miliona evra vredne robe svake godine.

Tu je i dalje jedan od glavnih elemenata proizvodnja šećera, biznis po kom je Kostić i postao poznat kada je 2002. godine kupio tri šećerane „za po tri evra“.

Ovu privatizaciju ispitivala je i policija 2014. godine, ali nije pronađeno ništa sporno. Danas šećerane u okviru kompanije Sunoko prerađuju 2,7 miliona tona repe i proizvedu 400.000 tona šećera godišnje.

Miodrag Kostić, poreklom Nikšićanin, rođen 1959. godine u Vrbasu. Po obrazovanju ekonomista, sa Ukrajinom ima i dalje veoma bliske veze. NJegova ćerka Dajana udata je za sina najbogatijeg Ukrajinca, Rinata Ahmetova.

Ovaj tajkun je težak 7,4 milijarde dolara prema poslednjoj računici Forbsa. Bogatstvo potiče od rudnika gvožđa i uglja u Donbasu, ali biznis obuhvata i medije, najveći je privatni investitor u energetiku, a vlasnik je i fudbalskog kluba Šahtjor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari