Miodrag Majić: Može se dogoditi tihi reizbor za temeljno menjanje pravosuđa 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Sudija Miodrag Majić izjavio je danas na debati „Nova reforma pravosuđa – završna reč“ da će u narednih 10 godina u penziju otići oko 60 odsto sudija i da će doći do smene generacija, te da se može dogoditi tihi reizbor za temeljno menjanje pravosuđa.

Govoreći o izmenama pravosudnih zakona, Majić je rekao da se u Srbiji zakoni donose „za ime“ (personalno) – za one koji su trenutno na funkciji ili na vlasti, da za njih „ponovo počne da se vrti brojač kao da se nikada ništa nije dogodilo“.

Kako je rekao, ključno je ko će birati sudije i da će se onda unapred znati ni ko ne može ni da pomisli da se prijavi za sudiju.

Kada je reč o istaknutim pravnicima koji će činiti pravosudne savete koji biraju sudije i tužioce, Majić je rekao da je zakonom određeno da ne mogu biti članovi partije, a da se to ne može proveriti nigde osim o partiji.

Preman jegovim rečima, neshvatljivo je da to ne smeju da budu ljudi stariji od 65 godina, dok se prema nedavnim konkursima traži samo da nisu osuđivani, da se protiv njih ne vodi postupak i da su završili pravni fakultet.

Zamenica javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojana Savović rekla je da će zamenici sada postati nosioci javnotužilačke funkcije, ali da ne vidi šta će se time konkretno promeniti i da u Hrvatskoj na primer rade zamenici, ali oni gone i ministre i premijera.

„Pitanje svih pitanja je ko nas bira, ko razrešava, ko vodi disciplinske postupke“, rekla je Bojana Savović.

Koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 Jovana Spremo, komentarišući sednicu Skupštine Srbije na kojoj je izglasan set zakona, istakla da su se poslanici vlasti samo saglasili sa zaključcima Ministarstva pravde, kao i da su pokazali nezainteresovanost za temu pravosuđa, ali da parlament nije pomogao da se shvati šta su izmene u zakonima.

Predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je njegov glavni utisak da je svima mnogo stalo da se kaže da je proces bio inkluzivan i transparentan, ali da nije tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari