Miroslav Aleksić: Preko rejtinga do kandidature 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Spreman sam da budem predsednički kandidat ako istraživanja pokažu da imam podršku“, izjavio je ovih dana Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, komentarišući informaciju da je on prvi favorit njegove stranke za predsedničke izbore, ali ne i favorit čitave koalicije.

I merenja rejtinga zaista su pokazala da po podršci građana Aleksić ne zaostaje za favorizovanim Zdravkom Ponšem, i da obojica imaju dovoljno potencijala da budu predsednički kandidati.

Iako naklonost koalicije nije na njegovoj strani, potpredsednik Narodne stranke tvrdi da „nema pravo na komfor, ni da gleda šta njemu lično odgovara, a šta ne.

Želim da ostvarimo uspeh i da promenimo sistem u Srbiji“.

A želju da promeni sistem i da ukaže na anomalije pokazao je onog trenutka kada je ukazao na sve ono što se dešavalo u Jovanjici.

Protiv sebe je navukao bes, ali i tužbe moćnih ljudi u državi.

Tužio ga je Andrej Vučić, brat najmoćnijeg čoveka u zemlji, zbog izjave da ga je zvao vlasnik dobra „Jovanjica“ Predrag Koluvija prilikom hapšenja zbog sumnje da je na tom dobru gajena marihuana.

Tokom suđenja Aleksić je tvrdio da je proces montiran, da je to farsa od suđenja, sve zbog zarobljenog pravosuđa.

Aferu Jovanjica Aleksić je pokrenuo iz poslaničke klupe u koje je ušao prvi put 2016. godine, na vanrednim izborima i to u koaliciji sa SDS Borisa Tadića i LDP Čedomira Jovanovića.

Kao predsednik Narodnog pokreta Srbije bio je osmi na listi, a tadašnja koalicija osvojila je 13 mandata.

Naprednjaci su ga optuživali da je prodao stranku Vuku Jeremiću, ali se on branio da NPS nije ustupljen Jeremiću, već da je doneta odluka o ujedinjenju. U oktobru 2017. godine osnovana je Narodna stranka, a Aleksić je izabran za potpredsednika.

Politikom je počeo da se bavi kao član Ujedinjenih regiona Srbije. Nakon lokalnih izbora u Trsteniku 2012. godine na kojima URS osvojio najviše mandata i napravio koaliciju sa SNS-om, SPS-om, NS i PUPS-om, izabran je za predsednika opštine.

Na toj funkciji je ostao do 2016. godine, kada su nakon lokalnih izbora SNS, SPS i SPO formirali novu vlast. URS na parlamentarnim izborima 2014. godine nije uspeo da pređe cenzus, stranka se raspala, a Aleksić je osnovao Narodni pokret Srbije.

Politika nije jedina njegova preokupacija.

Više decenija se sa porodicom bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a od 2000. se bavi preduzetništvom u porodičnoj firmi koja je 2003. bila jedan od najvećih izvoznika sveže šljive iz Srbije.

U toj firmi Aleksić je i danas zaposlen. Od 2008. do 2015. godine bio je vlasnik firme koja je u partnerstvu sa naftnom kompanijom OMV otvorila i upravljala benzinskom stanicom u Trsteniku.

Rođen je 1978. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a master akademske studije na privredno-pravnom programu završio je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Oženjen je i otac dvoje dece. Živi i radi u Trsteniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari