Mitropolija crnogorsko primorska: Ne rušimo državu, vlast ne poznaje svoj narod 1Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je danas da Crkva nije bila, niti će ikada biti nosilac bilo kakve ideologije, već ima „svoju Glavu – Hrista Boga, kojoj jedino služi“, ali da je ponovo od „braće koja su trenutno na vlasti u Crnoj Gori“ ovih dana izložena „novim podmetanjima, neistinama i etiketiranju“.

„Ne želeći da se bavimo brojnim optužbama niti da se pravdamo, svedočimo i ovoga puta pred Bogom i sveukupnom javnošću ono što smo nebrojeno puta istakli, Crkva nije bila, niti će ikada biti nosilac bilo kakve ideologije“, poručila je mitropolija crnogorsko primorska.

Kako je mitropolija istakla, naročito se ovih dana trude da tvore isključivo delo Božije, jer to duboko osećaju.

„Nismo rušitelji države. Naprotiv, sve naše poruke su u duhu bratske sloge, mira i ljubavi. Narod koji hoda ovih večeri u litijama su najlepši i najdostojanstveniji ukras Crne Gore. Onaj ko ih naziva rušiteljima i negatorima Crne Gore, niti poznaje svoj narod niti zna šta su istinske vrednosti Crne Gore“, navedeno je u saopštenju.

Kako su istakli, „litije su otuda postale kultni događaji u kojima ljudi slušaju i razumeju glas Božiji kroz svoju Crkvu“.

„Bez ikakve koristi, prinude ili ucene narod se sa radošću sabira, čineći Crnu Goru istinski večnom i neprolaznom, osvećujući je i prosvećujući molitvama iz stotine hiljada duša. Što je veća mržnja, nasilje i laž, to litije postaju još svjetlije, a samim tim i brojnije“, navela je mitropolija.

Kako je još rečeno, Crna Gora je opterećena mnogim istorijskim podelama i deobama koje su kroz istoriju mnogo koštale.

„Zato je Crkva u Crnoj Gori jedna od retkih institucija gdje su se, godinama unazad, te deobe prevazilazile i lečile. U našoj Crkvi se ne postaje ni Srbin ni Crnogorac ni Rus ni Grk, nego se postaje pravoslavni hrišćanin, a u isto vreme se ne gube i drugi identiteti. Za Crkvu nije važno kako se ko izjašnjava nacionalno ili kojoj partiji pripada“, naglašeno je iz mitropolije.

Plod tako odgovornog odnosa Crkve je, navedeno je, ono što se danas vidi na ulicama crnogorskih gradova, kao i da „nikada Crna Gora nije bila jedinstvenija po nekom pitanju kao što je ovo aktuelno“.

„Nikada za pametne i mudre vladare nije bilo lakše odluke – nego što je ova koju od njih danas očekuje narod. Nažalost, sadašnja vlast je pokazala da je narod za nju samo izborna statistika i ništa više. Zato umesto da zajedno sa narodom grade budućnost Crne Gore, oni prebrojavaju ko dolazi na molitvu i po receptu najtotaliratnijih vladara i režima saopštavaju da se ne može biti i u Crkvi i u partiji, proglašavajući ova narodna sabranja ‘ludačkim pokretom'“, poručila je mitropolija.

Time, kako se dodaje, „pokazuju da su sebe poistovetili sa državom, a svoje ideološko-političke nazore i sopstvene interese sa državnim interesima“, a „otišli su još dalje od režima uspostavljenog poslije 1945. godine, koji je koliko-toliko vodio računa o interesima naroda“.

„Nećemo dozvoliti da mržnja i zlo izazovu u nama ništa drugo sem poziv na mir i ljubav. Tako nas uči Gospod naš, da ljubimo i neprijatelje svoje“, naglasila je mitropolija crnogorsko primorska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari