Mitropolija SPC odustala od protestne litije na Cetinju 1Foto: FoNet/SPC (Arhiva)

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) odustala je od sutrašnje protestne litije na Cetinju posle sugestije policije, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Litija je otkazana iz bezbednosnih razloga, pošto je jutros na Cetinju održan skup protivnika litije.

Na sajtu Mitropolije saopšteno je da je argumentacija policije bila da su „u posedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo da dodje do ozbiljnog narušavanja reda i mira“, i da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage.

„Kako se ne bi doprinosilo mržnji medju braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo litija i prelepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u senku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, litija na Cetinju za sada neće biti održavana“, saopštila je Crkvena opština cetinjska.

Savet za gradjansku kontrolu rada policije ocenio je da je postupanje policije „odgovorno i profesionalno“ i naveo da je ona „ukazala na složene bezbednosne rizike tog javnog okupljanja i procenu opasnosti“, i na činjenicu da prijava litije „nije bila blagovremena“.

Sa jutrošnjeg skupa grupe protivnika litije na Cetinju poručeno je da će sličnih, mirnih okupljanja biti i ubuduće „za slučaj potrebe“.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC danima protestuje zbog novog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti koji smatra „diskriminatorskim“, „anticrkvenim“ i „pripremom otimanja“ imovine te crkve u Crnoj Gori. Protestnim šetnjama širom Crne Gore SPC traži od vlasti da povuku zakon.

Šetnje su do sada održavane širom Crne Gore, ali ne i na Cetinju.

Vlast u Crnoj Gori više puta je saopštila da neće povući zakon iz procedure i da je otvorena za dijalog s Mitropolijom, ali oko primene tog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari