Mitropolit Mihailo: Irinej da digne ruke od Crne Gore 1Foto: EPA PHOTO /SASA MARICIC

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Irineju da „digne ruke od Crne Gore“ i dodao da CPC neće biti rob beogradskoj patrijaršiji, prenosi danas RTCG.

Mihailo navodi da je ocena partijarha srpskog Irineja, da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske vladavine, a položaj Srba kao u doba NDH, indirektno brutalno mešanje zvanične Srbije u unutrašnja pitanja zemlje.

Ta izjava ima za cilj raspirivanje verskih strasti srpskih nacionalista i ujedno najavljuje rat, koji će da povedu protiv Crne Gore, upozorio je Mihailo.

Nesporno je poduprta i silom Srbije, koja nastoji da svoju hegemoniju nametne Crnoj Gori, i očituje velikosrpsku težnju za rušenjem ustavnoga poretka i otimanjem naše crkvene imovine, dodao je on.

Prema rečima Mihaila, u proteklih 30 godina manastir Ostrog i većinu ostalih, SPC je preoblikovala da liče na „srbijansko vašarište i sabiralište novca, i negaciju svih deset božjih zapovesti“.

„I ja i on, i svi oni koji upravljaju Crnom Gorom i Srbijom, znaju da je u Crnoj Gori, do 1996. godine, sva crkvena imovina bila u vlasništvu, sela, bratstava i države. A onda su je Irinejeva duhovna đeca, koristeći se okolnostima da je zemljom upravljao beogradski okupacioni režim, deo te imovine nezakonito upisali u vlasništvo Beogradske patrijaršije“, naveo je mitropolit CPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari