Mitrović promocijom "izuma" zloupotrebljava javni prostor 1Foto: Twiter/ Zeljko Mitrović

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović svoje gledaoce a i „sledbenike“ na društvenim mreža, kako sami sebe vole da zovu, već redovno zasipa svojim naučnim „otkrićima“ i „izumima“, dok oni koji tu televiziju čak nikada ne gledaju, gotovo ne mogu da takve vesti izbegnu.

Tek što se smirila lavina kritika iz javnosti koju je izazvalo njegovo „testiranje“ novog „vozila“, kada je jedrio na dasci po kružnom toku na Slaviji u slobodnom saobraćaju, usledila je proba hibridnih skija za po asfaltu, ili cipele za plutanje po vodi praćene Mitrovićevim neumesnim aludiranjem na njegova „božanska svojstva“.

Kao što je Pink odlučio da bezrezervno stane uz aktuelni režim, komercijalna televizije imaju pravo da emituju štagod požele, sve dok je izveštavanje profesionalno i istinito a program ne narušava medijske zakone i Kodeks novinara, mada je i u tom pogledu „ružičasta televizija“ na suprotnoj strani skale od nečega što se može nazvati etalonom profesionalnog medija.

Ono što jeste problem i jasno je kršenje zakona, jeste činjenica da TVPink i njen vlasnik za ličnu promociju nastavljaju da koriste javnu frekvenciju kao javno dobro, a da to niko u nadležnim regulatornim telima i dalje ne vidi kao sporno.

Najnovije istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), sprovedeno tokom pandemije kovida 19, zabeležilo je tokom monitoringa udarnih informativnih emisija na šest najgledanijih televizija, da je u polju javnosti, javnog mnjenja i medija, u periodu od 26. februara do 1. juna, vlasnik Pinka Željko Mitrović, posle stručnjaka, druga najzastupljenija ličnost.

Iako pregled beleži zastupljenost na nekoliko televizija istovremeno, ovakav Mitrovićev rezultat je ostvaren gotovo stoprocentno na njegovoj televiziji, a ujedno je on akter koji je najpozitivnije predstavljen.

Tako je za posmatrani period, Mitrović bio tema ili sagovornik čak tri i po sata. Slično su pokazivali i raniji monitorinzi, gde se Mitrović na svojoj televiziji promovisao vremenski duže čak i od Aleksandra Vučića, koji je u višestrukom vođstvu u odnosu na sve druge „hvaljene“ aktere.

Zoran Gavrilović, sociolog i istraživač BIRODI-ja kaže za Danas da bi u ovom slučaju trebalo da odreaguje REM (Regulatorno telo za elektronske medije), jer Mitrović krši zakon uzurpacijom nacionalne frekvencije za ličnu reklamu.

– Zakon o elektronskim medijima, u članu 47. govorili da su emiteri dužni da objektivno, istinito, blagovremeno izveštavaju. Ovo je čista promocija, vrsta lične zabave vlasnika televizije, a u vreme pandemije. Postaje dosadno, ali BIRODI će insistirati na tome da kroz naše monitoringe pokažemo ono što treba da radi REM, a ne radi, da sankcioniše ovakva kršenja zakona. Pink recimo Vučića predstavlja kao božanstvo, a Željka Mitrovića kao pronalazača. Sve je to promocija koja nije prikladna za televiziju koja je nacionalno rasprostranjena. Jer to nije novinarstvo. Ali, da novinari Pinka imaju svest o tome šta je novinarstvo, ne bi bili službenici lokalnih samouprava i bavili se pi-arom, i tu mislim na Gordanu Uzelac. Pink radi na deprofesionalizaciji novinarske profesije, urušava integritet medija kao takvih. i postaje sredstvo za etiketiranje, promociju i širenje propagande vlasti. Posao novinara je da istražuju, analiziraju i podsećaju, dok Pink od njih pravi službenike vlasti, objašnjava Gavrilović i dodaje da je u monitorinzima BIRODI-ja od ukupnog vremena koje je posvećeno Vučiću, čak dve trećine emitovano na Pinku.

Iako čitava ova priča nije nimalo smešna, mnogi posetioci društvenih mreža znaju dobro da se zabave komentarišući Mitrovićeve postove, često obarajući njegovu tezi o „revolucionarnosti“ tih „novih“ izuma, pokazujući snimke sličnih vozila koja u svetu postoje već decenijama.

Ipak, uz ličnost Željka Mitrovića, njegovu biografiju i dalekosežne posledice koje će nesankcionisana „pink kultura“ ostaviti na društvo i svetonazore i sistem vrednosti mnogih mlađih generacija, teško se nasmejati a da to ne bude gorko. Slično misle i naši sagovornici.

Pisac i autor emisije „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković kaže za Danas da mu Mitrovićevo ponašanje izgleda kao „pripremanje za smenu vlasti“.

– Kakav sportista, takve i pripreme. Sve te budalaštine služe da se gos’n Mitrović predstavi manjim čudovištem nego sto jeste. Gradom kolaju priče kako se, družeći se s nekim ljudima, javno kaje da je upropastio više generacija svojim medijskim izumima. Sve su to jasni znakovi da se bliži kraj. Kome, kakav i kad, možemo da nagađamo, smatra Vidojković.

Slično situaciju vidi i Zoran Kesić, autor i voditelj emisije 24 minuta.

– Mislim da to radi delom i zbog želje da ga javnost percipira kao bleskastog, uvrnutog, ali u suštini benignog Proke Pronalazača. I da mu iz silnih ormana jednog dana, kada se svi otvore a otvoriće se, ne poispadaju kosturi već šašavi izumi. Možda sledeće da poradi na nekom gasu za kolektivnu amneziju, jer i dalje pamtimo šta je uradio, a i pojedini njemu bliski, poručio je Kesić.

Podsetimo čitaoce, nakon početka pandemije, Mitrović je u maju prošle godine prikazivao i demonstrirao kako radi njegova mašina za ozoniranje, a kroz koju su zaposleni Pinka, poput zamorčića, morali da prođu na ulazu u zgradu te televizije. Mitrović je kabinu za „ozonizaciju“ predstavljao kao svoj izum, a preporučivao je čak i ozoniranje krvi kao lek, odnosno prevenciju protiv kovida.

Zbog čestih televizijskih priloga na tu temu, reagovalo je i 250 profesora medicine i lekara koji su zatražili da Ministarstvo zdravlja, strukovne organizacije i medijska udruženja, ali i REM a potom i tužilaštvo reaguju zbog promocije nadrilekarstva, koje Mitrović propagira na svojoj televiziji, uz tvrdnju da ono ugrožava živote ljudi. Oni su u dopisu osudili netačne, naučno neutemeljene i stručno neopravdane postupke, a posebno Mitrovićevo promovisanje takozvane ozonizacije krvi i istakli da sigurnost u delotvornost primenjenih mera mora potvrditi medicinska struka, a da se zvanično moraju propisati postupci lečenja u medicinskim ustanovama.

Mitrovićevi „izumi“ nisu baš njegovi

Dok Mitrović predstavlja „svoje“ izume, veoma retko pomene i Pinkov istraživačko-razvojni centar, a gotovo nikada i stručnjake koji iza tih izuma stoje. Ono što je javnosti manje poznato je da taj centar, PR-DC (Pink Riserč divelopment) u većinskom vlasništvu kompanije Pink internešenal, u vlasničkoj strukturi ima i pet mašinskih inženjera, od čega trojica profesora i asistenata na beogradskom Mašinskom fakultetu. Oni su mahom zaslužni za vozila, uređaje i mašine koje Mitrović zdušno reklamira.

Nadrilekarstvo i rizik po zdravlje

„Svaki pristup, koji nije prošao detaljne profesionalne ocene, mora se smatrati nadrilekarstvom i rizikom po zdravlje stanovništva. Zahtevamo od nadležnih institucija, u prvom redu Lekarske komore Srbije i Ministarstva zdravlja RS, da posebnu pažnju obrate na ovaj problem i da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima kako bi zaštitili javno zdravlje“, naveli su potpisnici dopisa u vezi ozoniranja krvi i istakli da za lečenje kovida 19 postoje zvanični terapijski protokoli, kao i da se ni u svetu za lečenje ove bolesti ozonoterapija zvanično nigde ne primenjuje, osim što je u Španiji u toku jedna klinička studija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.