Mladi matematičari iz Srbije osvojili šest medalja tokom juna 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Učenice i učenici srednjih škola u Srbiji su tokom juna 2021. godine osvojili šest medalja na međunarodnim takmičenjima iz informatike, objavilo je Društvo matematičara Srbije.

Izbor, pripremu i vođenje naših ekipa na međunarodna takmičenja obavlja Društvo matematičara Srbije, koje je zaduženo za organizaciju nacionalnih takmičenja iz programiranja.

Učenice su se takmičile na Prvoj evropskoj informatičkoj Olimpijada za devojke (EGOI), koja je održana od 13. do 19. juna 2021. Organizator je bila Švajcarska, ali je takmičenje održano onlajn, pa su učestvovale i zemlje širom sveta ukupno 156 takmičarki iz 43 države.

Naše četiri reprezentativke su ovih šest dana provele u Novom Sadu, odakle su radile takmičenje i ostvarile odličan uspeh – Anja Milošević, iz Matematičke gimnazija u Beogradu osvojila je srebrnu medalju, Jovana Lazić i Anja Dožić iz iste škole bronzanu medalju.

Član ekipe bila je i Milica Mićić, Deveta gimnazija Mihailo Petrović Alas, Beograd, vođe ekipe bili su Marko Savić i Tadija Šebez.

Učenici su se takmičili na 33. Međunarodnoj informatičkoj Olimpijadi (IOI), koja je održana od 19. do 25. juna 2021. Organizator je bio Singapur, ali je takmičenje održano onlajn.

Učestvovalo je 351 takmičara iz 88 zemalja. Naš tim je radio takmičenje iz Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji, gde su prethodno organizovane i pripreme.

Na tom takmičenju Mateja Vukelić, Matematička gimnazija, osvojio je srebrnu medalju, a Jovan Bengin, i Aleksandar Višnjić iz iste škole po bronzanu medalju.

Član ekipe bio je i Filip Bojković, Matematička gimnazija, Beograd, a vođe ekipe bili su Marko Savić i Nikola Milosavljević.

Interesantno je napomenuti da su autori čak dva zadatka data na ovoj olimpijadi iz Srbije. To su Pavle Martinović i Tadija Šebez, članovi komisije za srednjoškolska takmičenja.

Pomoć u realizaciji ovih takmičenja pružili su Departman za računarstvo i automatiku, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, EGOI organizacija, Švajcarska informatička olimpijada, Microsoft Development Center Serbia i kompanija Comtrade, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari