Mnogo nejasnoća o državnoj maturi 1Izvor: N1

-Ne postoji nikakva garancija da će sadašnji učenici drugog razreda srednje škole na početku sledeće školske godine, kako je obećano, znati pod kojim uslovima će se upisivati na visokoškolske ustanove i u kojoj meri će im fakulteti priznavati rezultate državne mature. To pitanje čeka novu Vladu i novog ministra prosvete – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, sumirajući rezultate današnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva o državnoj maturi.

– Za nas je neprihvatljivo, a to smo i rekli na sastanku, da učenici uđu u treći razred sa nepoznanicama šta ih čeka na državnoj maturi, čije održavanje 2024. godine za predstavnike Ministarstva prosvete nije upitno – navodi Markov.

I pitanje da li će nastavnicima koji će pregledati testove i dežurati na maturskim ispitima to biti plaćeno, što je zahtev Foruma beogradskih gimnazija, moraće da sačeka novi saziv Vlade.

Taj sindikat predlaže da se dežuri nastavnici i pregledači biraju na konkursu koji bi svake druge godine raspisivalo Ministarstvo, a da im dežurstvo i pregledanje testova bude plaćeno po modelu uvećanja zarade za starešinstvo ili kroz jednokratnu isplatu bonusa na osnovu pravilnika koji bi Ministarstvo pripremilo u dogovoru sa sindikatima.

Markov kaže da je suština predloga o biranju dežurnih nastavnika i pregledača motivacija nastavnika, kao i da niko ne bude izabran na neodređeno vreme, već da postoji mogućnost da oni koji ne budu radili svoj posao kako treba, budu zamenjeni.

– Ako nastavnici maturu shvate kao još jednu obavezu preko posla koji već imaju lako bi se moglo dogoditi da kvalitet i kontrola ispita budu ugroženi – smatra Markov.

On dodaje da su predstavnici FBG na sastanku rekli da se ne slažu sa stavom Senata Univerziteta u Beogradu da bi trebalo da postoji prelazni period od tri do četiri godine u kome bi se matura testirala. Kaže da nema garancije da nakon toga ne bi došlo do novog prlongiranja i pilotiranja mature unedogled.

– Univerzitetska zajednica nastupa pomalo elitistički jer itekako imaju mogućnost da iskontrolišu ceo proces tako što će biti angažovani na dežurstvu. Mi smo predložili da supervizori budu isključivo birani iz univerzitetske zajednice – navodi Markov.

On ponavlja da FBG podržava uvođenje državne mature i smatra da je ona neophodna, ali se takođe zalaže da matura bude kvalitetatna, a ne da se uvede radi ispunjavanja forme.

Univerziteti, napominje, moraju do kraja juna zauzeti jasan stav koji procenat maturskog ispita će priznavati pri upisu.

– Pitanje je na osnovu čega Ministarstvo može naterati fakultete da prihvate rezultate mature, s obzirom na autonomiju koju imaju – ističe Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari