Mоbilni mаmоgrаf postavljen u pоrti Hrаmа Svеtоg Sаvе 1Foto: Sajt Opštine Novi Beograd

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je mobilni mamograf, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Mamograf je u martu, posle rada na Novom Beogradu, postavljen na Savskom šetalištu, Beogradu na vodi, gde je sa radom završio 7. aprila.

Mobilni mamograf je, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, od 8. aprila postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru, između Crkve Svetog Save i Hrama Svetog Save.

Radno vreme mamografa je od devet do 19 časova svakog dana, a pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 9 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.

Mamografija je zlatni standard kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke, navodi se u saopštenju „Batuta“.

Pregled je predviđen za sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u protekle dve godine nisu uradile mamografiju, kao i posle 40. godine ukoliko je bliska srodnica obolela i lečena od raka dojke.

Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u visokom procentu, metode lečenja su poštedne, a kvalitet života obolele žene je očuvan.

Od početka akcije rada mobilnog mamografa u Beogradu, pregled je u mobilnom mamografu zakazalo 2.526 žena, a do sada je pregledano njih 2.310.

Uz podršku domova zdravlja Novi Beograd i Voždovac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, izdvajanjem dodatnih termina pregledano je još 550 žena, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari